17:30 ч.

24.10.16

2 мин.

0

1

0

Плащаме авансов данък по желание

от Стефан Кючуков |

Плащаме авансов данък по желание
Снимка: БГНЕС, архив

Избираме повече пари за Коледа или да ни удържат налозите сега


Авансов данък по желание плащат през четвъртото тримесечие хората, които работят на граждански договор, получават хонорари или наеми от фирми. Гражданите могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което от октомври до декември им изплаща доходи от наем, от друга стопанска дейност или паричен доход от други източници, че желаят да им бъде удържан авансов данък. От НАП обръщат внимание, че при липсата на писмено заявено желание от страна на гражданите, фирмите и самоосигуряващите се лица – платци на тези доходи по закон не трябва да удържат авансово данък за доходите, изплатени през четвъртото тримесечие на годината. Така хората могат да изберат дали авансово да им удържат дължимия данък, или да имат повече пари за Коледа, но след това до 30 април 2017 г. сами да платят голяма сума данъци накуп. Желанието за удържане на авансов данък може да се заяви с образеца на сметка за изплатени суми, която може да се свали от сайта на НАП www.nap.bg.


От приходната агенция напомнят още, че всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на граждани доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на тези данъци. Авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на 2016 г., се декларира до 31 октомври 2016 г.


Декларацията се подава и от гражданите, ако предприятието или самоосигуряващото се лице – платец на дохода, не е задължено да удържа и да внася данък. Дължимите данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит доходът, като за доходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от гражданите през третото тримесечие на годината срокът е 31 октомври.


Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни граждани (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и др.), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни граждани. Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например налози върху дивиденти и ликвидационни дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 06:32 · 25.10.2016
По голяма простотия от плащане на данъци авансово едва ли може да се измисли. Същото е като плащането на парното през лятото за следващата зима от пенсионери, които не знаят ще ги бъде ли след два-три месеца.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент