Пикът на икономическия ръст е все още пред нас

Пикът на икономическия ръст е все още пред нас | StandartNews.com

Перспективи

Икономическият растеж се очаква да достигне цикличния си пик около 4.4% през 2018 г, преди леко да се забави до 4.2% през 2019 г. През изминалата година растежът получи подкрепа от два основни двигателя: износ и частно потребление. През тази и следващата години, се очаква към тях да се присъединят и инвестициите, на фона насигнали, че след продължителен период на стагнация те отново набират инерция. Преминаван ето към по-балансиранаструктура на растежа ще подпомогне и устойчивостта на икономическата експанзия.

Инвестициите ускоряват растежа

Частното потребление ще продължи да бъде основен двигател на растежа през 2018 и2019 г., но ускоряването на ръста на БВП се очаква да дойде от инвестициите. Очакваме както публичните, така и частните инвестиции да наберат скорост след продължил близо десетилетие период на слабост. Средствата от ЕС, по-благоприятните условия на финансиране, както и по-големите разходи на правителството ще заемат водещата роля през 2018 и 2019 г., след като създаването на нови работни места, което беше с централна роля през изминалите няколко години, ще загуби важност.

Всички компоненти на частните инвестиции се очаква да отчетат ръст през 2018 г. Очакваме силен ръст в строителството на жилища и през тази година, който ще бъде подкрепен от по-високите цени, увеличението на издадените разрешителни за строеж и продължаващото подобрение в условията на финансиране. Строителството се очаква да получи подкрепа и от нарастващото търсене всегментите на логистиката, туризма и особено административните сгради. Очакваме инвестициите в машини и оборудване също да нараснат. Секторите на преработващата промишленост, които ще са най-големите печеливши от протичащото в момента увеличаване на производствения капацитет, са преработката на метали, медицински и козметични продукти и производство на части за автомобили.

През 2017 г. капиталовите разходи на публичния сектор достигнаха най-ниското си ниво за последните 5 г. Неизпълнението на бюджета за инвестиции на правителството през изминалата година (планирани 6.2 млрд. лв. срещу изпълнени 3.9 млрд. лв.), според нас, е резултат от нереалистични прогнози в комбинация със слабо планиране и подготовка на инфраструктурните проекти. Забавянето, причинено от предсрочните избори, също изигра роля, макар и второстепенна. Все пак, обемът на инвестициите на публичния сектор се очаква да нарасне видимо през 2018 г. и отново през 2019 г., тъй като управляващите просто не могат да си позволят повече забавяния без да рискуват повторение на ситуациятаот миналия програмен период, когато голяма част от разходите бяха концентрирани в последния момент.

По-високи заплати вдигат потреблението

Потреблението ще остане основният двигател на растежа през 2018 г., като очакваме минимално забавяне спрямо 2017 г. основно поради по-ниския темп, с който ще се създават работни места, след като ръста на заетостта достигна най-високата си точка през 2017 г. Все пак смятаме, че по-ниският дял наикономически активното население в България в сравнение с останалите страни от региона сочи за наличието на неизползвани възможности за повишаване на заетостта, особено ако бъдат осъществени на практика по-добре планирани и по-щедро финансирани мерки за елиминиране насъществуващите регионални различия. Това включва ускоряване на инвестициите в инфраструктура за подкрепа на свързаността (което следва да подобри имобилността на работната сила), както и мерки за увеличаване на заетостта сред младите неработещи, неучещи и необучаващи се млади хора (NEET), които в България са с най-високия дял от населението в тази възрастова група спрямо останалите държави-членки на ЕС от ЦИЕ.

Очакваме високият ръст на заплатите да продължи. Високият ръст на заплатите ще отразява и недостига на работна сила, който след като първоначално се наблюдаваше най-вече в сектори, които използват нискоквалифициран труд, постепенно обхваща и останалата част от икономиката. Тъй като разходите за труд в някои части от икономиката нарастват по-бързо от производителността, някои предприятия, които се характеризират с ниски маржове на профитабилност, се очаква да започнат да изпитват затруднения. Това може да доведе до структурни трансформации, като компаниите започнат да насочват повече трудови ресурси към секторите с по-висока добавена стойност, или да променят начина си на производство, като мигрират към технологии, които използват по-малко работна сила за сметка на повече капитал. Подобни процеси не винаги протичат гладко и при определени обстоятелства могат да бъдат съпътствани от временно увеличаване на нормата на безработица, което е и една от причините да сме по-предпазливи в нашите оценки за перспективата пред растежа на икономиката в средносрочен план.

Потреблението се подкрепя и от по-високите цени на жилищата (ръст от 9.0% на годишна база за 2017. Положителните перспективи за частното потребление са подкрепени и от очакванията за известно забавяне на инфлацията през 2018 г., което в комбинация и с низходяща тенденция при лихвите по кредитите, се очаква да увеличат разполагаемия доход и да стимулират търсенето на потребителски и най-вече на ипотечни кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай