Първи сме по скъпи кредити за бизнеса

Банките у нас дават най-големите в ЕС лихви по депозитите

Първи сме по скъпи кредити за бизнеса | StandartNews.com

Високата цена на заемите е пречка за възстановяване на икономиката

България държи абсолютно първенство по скъпи заеми за бизнеса сред 28-те страни на Европейския съюз. Това сочи проучване на анализаторите на УниКредит Булбанк. Средният размер на лихвите по корпоративните заеми със срок над 5 години е 7,1% годишно за тези в евро и 7,8% в лева. Това ги прави най-скъпите в ЕС. За заемите за бизнеса със срок между 1 и 5 години оскъпяването е съответно 7,2% за евро и 7,3% в лева. Най-скъпи в ЕС са и българските ипотечни дългосрочни заеми в евро - средно 7,5%, докато за тези в местна валута (в случая лева) сме на второ място. При потребителските заеми за домакинствата със срок над 5 години сме на второ място за кредити в евро (9,4%) и на трето (10,5%) при кредити в местна валута. Родните банки обаче са абсолютни рекордьори и при доходите от депозити с матуритет над две години - 3,3% лихва за влоговете в евро и 3,4% за тези в лева. Високите реални лихви в България са пречка за възстановяването на икономиката, твърдят още банковите експерти. Това изглежда като мистерия, тъй като страната ни е една от най-стабилните в макроикономическо отношение, но също и с най-високи лихви по кредитите. Главното основание за това е, че истинската цена на кредита реагира не само на основните правила, но и на други специфични и непостоянни променливи, гласи анализ на банката.

Депозитите стават все по-неатрактивни

Лихвите по депозитите продължават да падат и през август, дори вече са под 3 на сто, сочи статистиката на БНБ. Средната доходност на влоговете през този месец вече е 2,72% годишно и е доста по-ниска от отчетените досега. Въпреки това срочните депозити продължават да растат, макар и с по-слаби темпове. Само през август в банките са постъпили нови 1,03 млрд. лв. Най-големи вносители са фирмите, които са внесли по сметки около 730 млн. лв., делът на новите влогове от домакинствата е над 300 млн. Спестовността на бизнеса обаче не би трябвало да ни радва, защото това означава, че предприемачите не инвестират, а държат парите си на сигурно в банките. От друга страна пък, доказва, че доверието в българската банкова система не е съвсем загубено, въпреки че доста хора и компании не могат да разполагат с парите си, блокирани в КТБ.
Лихвите по бизнес кредитите се понижават на годишна база, но за месеца като цяло се увеличават. За кредитите до 1 млн. евро в левове, средният процент е 6,57%, а в евро - 6,42%. По кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, той е 5,86%, а в евро - 7,7%. При по-малките заеми увеличението през август е с 0,32 процента за левовите, а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро - с 0,43 процента. При кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, той намалява незначително с 0,19%, а над 1 млн. евро, договорени в евро, се повишава с 2,07 процента. При кредитите за домакинствата средният лихвен процент за месеца отбелязва незначително понижение в рамките под 1 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай