Оспорват вземания от КТБ за над 3,8 млрд.

Оспорват вземания от КТБ за над 3,8 млрд. | StandartNews.com

Приети от синдиците на КТБ вземания от фалиралата банка на стойност над 3,8 млрд. лв. са оспорени пред съда чрез възражение. Едно от оспорените вземания е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер над 3,7 млрд. лв. С тези пари фондът изплати гарантираните депозити във източената банка. Това става ясно от три нови списъка, които са публикувани в Търговския регистър от синдиците на КТБ.

Публикувани са списък на приетите вземания, по които не са направени възражения; списък на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда; и списък на приетите вземания, които са оспорени пред съда чрез възражение. Право да направи възражение по приетите от синдиците вземания имаше всеки вложител и кредитор на банката, както и акционери с дял над 25% от капитала. Списъкът на приетите вземания, които са оспорени пред съда, е само от 3 страници, като в него има 70 вземания на граждани и фирми, някои от които имат повече от едно вземане. Сред тях са вземания на ФГВБ за над 3,7 млрд. лв., на Дунарит за 84,9 млн. лв., на НУРТС за 46,7 млн. лв., придобити чрез цесия, и още 3,5 млн. от влог, на германската банка Commerzbank за около 13 млн. лв. и др.

Списък на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда, е с обем 13 страници и съдържа общо 232 вземания на граждани и фирми. Сред тях са вземания на БТК (52,4 млн. лв.), ДСК Управление на активи АД (19,6 млн. лв.), Пътстрой ООД (17,2 млн. лв.), Национален гаранционен фонд (13 млн. лв.), Агенция за приватизация на Сърбия (12,7 млн. лв.), Булгаргаз ЕАД (12,4 млн. лв.) и др.

Списъкът с приетите вземания, които не са оспорени, е от общо 173 страници с 7 924 имена на граждани и фирми, като някои от тях са включени с по няколко вземания.

След последните поправки в Закона за банковата несъстоятелност, които влязоха в сила от края на април, синдиците на КТБ вече ще публикуват редовния отчет за своята дейност в края на всеки месец, а не седмично, както беше досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай