Осъждат 5000 годишно за данъчни престъпления

Осъждат 5000 годишно за данъчни престъпления | StandartNews.com

В България средно за година има почти 5 хил. души, осъдени за данъчни престъпления. Това е плод на съвместните усилия на Националната агенция за приходите и прокуратурата, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров в ефира на bTV. НАП прави ежемесечни проверки на имуществото на гражданите.

"Където има несъответствие - човекът е декларирал минимална заплата, а притежава къща с басейн, правим ревизия, включително и на платените данъци за последните пет години. При несъответствие започва наказателно преследване", заяви Бъчваров. Той обясни, че НАП налага глоби, но престъпления като източване на ДДС, организирани престъпни групи и схеми изискват наказателна репресия. А това е скъпо занимание и струва пари. Според Бъчваров навсякъде по света данъчните системи работят добре, когато има доверие в обществото.

Днес изтече срокът за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2015 г. Подадени са 500 000 декларации, от тях 35% са изпратени по интернет с електронен подпис или с безплатния персонален идентификационен код. Броят на подадените декларации се е увеличил с 4%, а на тези онлайн - с 30%, каза Бъчваров. Той обясни, че от НАП са поискали от Международния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон данни за българите, чиито имена са попаднали в изтеклите Панамски документи. Информация още не е получена, но от НАП са започнали проверка по тези имена, които вече бяха разпространени в медиите като свързани с Панамските документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай