Орязват парите от ЕС за жп проекти

Орязват парите от ЕС за жп проекти | StandartNews.com

София. Средствата за изграждане на жп проекти, които трябва да бъдат финансирани по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ), са драстично орязани. За това алармира инж. Илия Илиев, член на УС на Българска асоциация на консултантските фирми по жп строителство.

Средствата за жп проекти, заложени в последния вариант на ОПТТИ, заедно със съфинансирането от бюджета, са 514 млн. евро, а за пътища - 1,541 млрд. евро, заяви Илиев. Другият проблем е, че съфинансирането за жп проектите от бюджета се увеличава от 15% на 20%, а за пътните - от 15% на 50%, посочи Илиев. Така съфинансирането на пътната ос от хазната нараства 3 пъти - от 284 млн. на 945 млн. евро. Това прави съотношението между жп и пътни проекти 1:3, което драстично противоречи на политиката на ЕК то да е "минимум 50/50", каза Илиев. Основният проблем е, че средствата за жп проекти се режат без ясни мотиви, посочи Илиев. Това е и причината срещу орязването на средствата за жп проекти да има възражения не само от бранша, но и от бенефициетите, и от Централното координационно звено (ЦКЗ) в МС, обясни Илия Илиев.

"Приоритетното финансиране на пътни проекти е в противоречие със Споразумението за партньорство и с политиката на ЕК за приоритетно финансиране на жп проекти в периода 2014-2020 г.", пише в становище на ЦКЗ по изменението на ОПТТИ.

Срещу промяната скочиха както бившият транспортен министър Ивайло Московски и негови колеги от ГЕРБ, така и от БСП и други партии. Големи спорове предизвикало орязването и на последното задесание на работната група по ОПТТИ на 16 септември. Измененият вариант на ОПТТИ ще бъде представен от министъра на транспорта Николина Ангелкова на 26 септември в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай