Онлайн заеми свиват банковите кредити

Онлайн заеми свиват банковите кредити | StandartNews.com

България не може да се похвали с голям напредък в използването на новите технологии в банкирането. Едва 5% от населението използва интернет банкиране и това е най-ниското ниво в Европа, докато за ЕС този процент средно е 46%, сочи проучване на Пощенска банка. Данните бяха обявени от шефа на трезора Петя Димитрова на финансовия форум "Иновации".

Нови финансово технологични компании завземат пазара на банкови услуги изцяло дигитално и това свива банковото кредитиране, тъй като те работят извън регулациите, намаляват лихвите и дават много евтини кредити, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. Банките са под натиск заради лихвената диета, която продължава прекалено дълго, заяви той. Според него подобряването на ефективността на банките е във финансово-технологичните иновации и дигитализацията. Това струва скъпо и в развитите страни за този процес се отделят до 16% от печалбата, но инвестицията спестява 30% от разходите, допълни Андронов.

Клиентите все повече предпочитат услуги, които могат да получат извън офиса на банките - у дома или в метрото. Промените във финансовите услуги ще настъпят чрез ускорена еволюция, не революция, каза шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. БНБ работи по изграждането на сайт за сравняване на таксите на банките за платежни услуги. Сайтът ще бъде достъпен безплатно за всички потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай