20:25 ч.

14.06.16

1 мин.

715

0

0

Онлайн заеми свиват банковите кредити

от Валерия Стойкова |

Онлайн заеми свиват банковите кредити

България не може да се похвали с голям напредък в използването на новите технологии в банкирането. Едва 5% от населението използва интернет банкиране и това е най-ниското ниво в Европа, докато за ЕС този процент средно е 46%, сочи проучване на Пощенска банка. Данните бяха обявени от шефа на трезора Петя Димитрова на финансовия форум "Иновации".


Нови финансово технологични компании завземат пазара на банкови услуги изцяло дигитално и това свива банковото кредитиране, тъй като те работят извън регулациите, намаляват лихвите и дават много евтини кредити, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК. Банките са под натиск заради лихвената диета, която продължава прекалено дълго, заяви той. Според него подобряването на ефективността на банките е във финансово-технологичните иновации и дигитализацията. Това струва скъпо и в развитите страни за този процес се отделят до 16% от печалбата, но инвестицията спестява 30% от разходите, допълни Андронов.


Клиентите все повече предпочитат услуги, които могат да получат извън офиса на банките - у дома или в метрото. Промените във финансовите услуги ще настъпят чрез ускорена еволюция, не революция, каза шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. БНБ работи по изграждането на сайт за сравняване на таксите на банките за платежни услуги. Сайтът ще бъде достъпен безплатно за всички потребители.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент