Очаква се влизането в банковия съюз на ЕС да намали броя на банките у нас

Снимка: БГНЕС архив

Очаква се влизането в банковия съюз на ЕС да намали броя на банките у нас | StandartNews.com

Когато България в банковия съюз на ЕС това ще доведе до консолидацията на сектора в България. В същото време то няма да повлияе на условията по кредитите за клиентите. Това прогнозира председателят на Асоциацията на българските банки Петър Андронов в интервю за БНР.

През седмицата правителството официално подаде искане за влизане в банковия съюз. Това беше поставено като условие за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната - валутно-курсовия механизъм ІІ (ERMІІ).

Андронов коментира, че окрупняването на банковия сектор, което се случва от няколко години, ще продължи и в бъдеще, а присъединяването към банковия съюз може да го ускори. Според Андронов играчите на пазара намаляват заради ограничеността му и сливането и придобиването на финансови институции не е приключило.

"Не очакваме да се променят драматично взаимоотношенията между банките и клиентите след присъединяването към банковия съюз", каза още Андронов. Според него наблюдението на системата от Европейската централна банка (ЕЦБ), а не само от Българската народна банка (БНБ), е "дългосрочен сертификат за качество". "Ако това се случи успешно, в дългосрочен план кредитирането ще стане по-евтино заради подобреното качество на финансовото посредничество", смята Андронов.

Той добави, че българските банки не се притесняват от надзор от страна на ЕЦБ, още повече, че част от тях вече косвено са подложени на такъв през банките-майки. Все пак Андронов обясни, че има много въпроси около самия процес по влизане в банковия съюз. Не е ясно колко точно банки ще бъдат наблюдавани от ЕЦБ, дали няма да бъдат поставени допълнителни изисквания, които да са в тежест за сектора.

Притесненията идвали от това, че за България се прилага различен подход в сравнение със страните, чиито банки вече се наблюдават от ЕЦБ. Причината е, че досега присъединяването към банковия съюз се случваше след приемането на страната в еврозоната. В случая с България това ще стане при влизането на страната в чакалнята за еврозоната. Самото приемане на еврото може да отнеме години.

Преди влизането в банковия съюз ЕЦБ трябва да направи преглед на качеството на активите на българските банки, както и на това дали законодателството дава възможност решенията на европейския банков регулатор да се прилагат директно в страната. След това трябва да се реши колко и кои банки ще са под прекия надзор на ЕЦБ. Тя ще контролира системата съвместно с БНБ, коментира Андронов. Той добави, че няма притеснения за предстоящата оценка на активите, тъй като системата вече премина през стрес тестове. Те показаха "проблеми от ограничен характер и с управляем мащаб" и в голямата си част вече са решени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай