Община Силистра иска от ФЛАГ кредит от 10 млн. лева

Община Силистра иска от ФЛАГ кредит от 10 млн. лева | StandartNews.com

Средствата са необходими на местната управа за довършване на водния цикъл в града

Силистра. Община Силистра ще кандидатства пред фонд ФЛАГ за кредит от 9,75 млн. лева. Средствата са необходими за завършването на проекта за водния цикъл, обясни заместник кметът по финансовите въпроси Димо Стоев.

Разчетите на местната администрация предвиждат 8 млн. от заема да бъдат възстановени на ФЛАГ в следващите 18 месеца, със средства от ОП „Околна среда" на ЕС, която финансира по-голямата част от проекта. Останалите 1, 75 млн. които ще бъдат вложени като собствени средства в местната инфраструктура ще се погасяват в рамките на 7 години.
Проектът за водния цикъл в Силистра е на стойност 73 млн. лв. Той предвижда изграждане на пречиствателна станция, прокарване на 15 км. Нова битова канализация, реконструирането на 16 километра от съществуващата канализационна мрежа, обновяване на 9 километра водопровод и канализационни отклонения.

Мащабното строителство, което тече в момента трябва да приключи до 31 октомври 2015 година. Ако след тази дата в Силистра не заработи новата пречиствателна станция, общината е заплашена от тежки глоби от страна на ЕС, задето изхвърля в река Дунав непречистени води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай