ОББ с най-висок рейтинг у нас

ОББ с най-висок рейтинг у нас | StandartNews.com

Обединена българска банка е с най-високия кредитен рейтинг в България по оценка на Fitch. Дългосрочният рейтинг на ОББ - "A-", е по-висок от този на страната ни. Рейтинговата агенция Fitch повиши дългосрочния рейтинг на банката за втори път тази година след придобиването ѝ от белгийската финансова група KBC. В рамките на няколко месеца, рейтингът на ОББ беше увеличен с безпрецедентните 7 нива – от 'B+', през 'BBB+' до настоящото си най-високо ниво в 25-годишната история на ОББ и на българската банкова система – 'A-'.

Това се случи броени дни, след като на 1-ви декември същата агенция обяви, че повишава дългосрочния рейтинг IDR на България на 'BBB' от 'BBB-'. В същото време таванът за България беше повишен на 'A-' от 'BBB+". Увеличеният дългосрочен рейтинг на ОББ на практика означава, че той вече надвишава с едно ниво този на държавата.
Рейтинговата агенция увеличава и рейтинга за поддръжка (SR) на '1' от '2', краткосрочния рейтинг на за неизпълнение (IDR) – на 'F1' от 'F2', и променя перспективата на „стабилна" от „позитивна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай