Ниските лихви отварят портфейла

Ниските лихви отварят портфейла | StandartNews.com

Прогнозират 30% ръст на борсата през 2014 г.

София. Ниските лихви стимулират потреблението и ръста на българската икономиката, сочи съвместна прогноза на инвестиционен посредник ЕЛАНА Трейдинг и европейската инвестиционна банка Saxo Bank. "Очакваме по-ниските лихви по депозитите и кредитите да стимулират потреблението и поне в известна степен да допринесат за подобрение на заетостта и на икономиката като цяло", коментира Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

Според експертите, положителната страна на икономиката на страната се формира от растежа на потреблението и по-доброто състояние на индустрията спрямо второто тримесечие на 2013 г. Негативните фактори са липса на реформи в много сектори, влошаване на износа, малко инвестиции, проблеми със събираемостта на приходите в бюджета и т. н. Втората половина на 2014 г. няма да донесе съществено подобрение на икономиката на страната, смята Цачев. По отношение на Българска фондова борса обаче прогнозите са по-оптимистични. Според анализаторите предпазливостта на инвеститорите ще се запази, което ще се изрази в по-ниски равнища на поръчките за покупка.

Въпреки това от ЕЛАНА Трейдинг очакват индексите на БФБ да направят ръст от около 30% за 2014 г., което е малко по-високо от регистрирания връх на SOFIX от 625 пункта през първата половина на годината. Най-голям риск за осъществяването на тази цел е евентуалната неспособност на новия парламент да излъчи мнозинство за съставяне на правителство, посочват анализаторите. Вчера основният борсов индекс SOFIX затвори на ниво от около 544 пункта, което е с 10% над нивото в началото на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай