Не си успешен, ако не се самообразоваш

Не си успешен, ако не се самообразоваш | StandartNews.com

Кои са лицата на новата генерация банкери? Как градят своята кариера, какви са идеите им за развитието на банките и финансовия сектор?

Ето какво казаха номинираните участници в конкурса на в. "Стандарт" - "Новата генерация: Банкерите". На страниците на вестника и в агенция standartnews.com ще публикуваме всеки ден по едно мнение.

Добромир Добрев, член на управителния съвет на Райфайзен банк, отговаря за корпоративното банкиране, лизинга, факторинга

Основната част от кариерата ми е минала в банковия сектор, и то в Райфайзенбанк. Започнах от най-ниската възможна позиция в отдела за информационно осигуряване. Малко след това станах рилейшъншип мениджър, по-късно бях началник на отдел "Среден пазар", а през 2006 г. бях поканен да оглавя лизинговата компания на Райфайзен, която тогава беше в позиция "дали ще правим лизингова компания, или ще я закриваме". Тя беше на загуба, след като две години непрекъснато се сменяха ръководните екипи. Реших да приема това предизвикателство и екипът ни започна всичко от нулата. В момента смея да твърдя, че сме от лидерите на лизинговия пазар. Близо три години бях съпредседател на лизинговата асоциация. Имам бакалавърска степен от икономическия университет във Варна, магистърска - от стопанския факултет на СУ, както и доста специализации в чужбина. Винаги съм харесвал и обичал това, което правя. Израствал съм не защото съм болезнено амбициозен, а защото исках винаги да надминавам очакванията. Харесвам това, което правя и нямам намерения да променям нещата. Виждам потенциал за развитието на банковия сектор и вярвам в неговия просперитет, защото имаме много неща, които да направим, все още сме далече от критериите в Европа, съдейки по работата на Райфайзен груп. Не говоря само за степента на развитие на кредитните продукти - нещо, с което традиционно се свързва банковия сектор, а и по отношение на плащания, електронизация, структура на търговско финансиране. Проектното финансиране в България също е слабо развито в чистия му вид. Основните предизвикателства пред банковия бизнес са на първо място да успее да намери своята роля в рамките на все по-затягащите се регулации. Натискът на небанковите играчи, които се опитват (и успяват) да отнемат част от банковия бизнес, ще става все по-голям. Всъщност следващото поколение банкови мениджъри ще трябва основно този проблем да решава. На дневен ред стои и въпросът с капитала - знаем, че е скъп ресурс, знаем, че инвеститорите не предпочитат банковите акции поради редица причини и подцененост. Това е вторият много важен проблем, който трябва да се решава в бъдеще.

Аз съм продукт на българското образование, смятам се за успял човек и това доказва, че нашето образование е добро. Факт е обаче, че за да се справиш, трябва допълнително и самостоятелно да се образоваш, трябват квалификации. Все още има разминаване между нуждите на бизнеса и образователната система и това е не поради нежелание на едната или другата страна. Главната причина е доста бързо променящият се и динамичен свят. Всяка година изискваме все нови и нови качества от хората, които искаме да назначим. За мен образованието дава една добра основа, която обаче човек трябва самостоятелно да доразвива и респективно новият работодател да инвестира в това доразвиване. Ние от 2-3 години инвестираме много пари в образование и специализации на хората си в България и чужбина. Сред най-активните сме по съвместните стажантски програми в университетите, опитваме се да укрепим тази връзка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай