НАП: Проверете номерата на новите банкови сметки

Четири кода за вноски към бюджета са в сила от утре

НАП: Проверете номерата на новите банкови сметки | StandartNews.com

Гражданите и фирмите да проверяват номерата на новите четири банкови сметки за плащане на налози към бюджета, преди да наредят превод на пари, тъй като е възможно да получат писма с подвеждащи номера на банкови сметки. За това предупредиха от Националната агенция за приходи при представянето на четирите нови сметки за разплащане с държавата. "Ако питате дали се опасяваме от измами - не се опасяваме, просто искаме да сме сигурни", заявиха от НАП.

 

В края на работния ден днес единната сметка за плащане на данъци и осигуровки бе закрита. На нейно място утре се появяват четири отделни сметки за плащания към държавата - за всички видове данъци, глоби и санкции; за вноски към осигурителните фондове; за вноски към НЗОК; и за вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Сметките ще са активни от 4 март тази година. Номерата на сметките може да се видят на сайта на НАП, в офисите на агенцията и в банковите офиси. Всички средни и големи данъкоплатци ще бъдат известени за номерата на новите сметки с писма. А всички, на които в НАП знаят електронната поща, ще получат съобщение с линк към сайта на НАП.
С откриването на новите сметки за плащания към бюджета от 1 март се откриват три нови кода за вид плащане: 11 00 00 - за плащане за данъци (приходи на централния бюджет); 55 11 11 - за плащания за социалноосигурителните фондове към НОИ; 56 11 11 - за здравни вноски (приходи към НЗОК). Плащанията за втора пенсия продължават да се превеждат с код за вид плащане 58 11 11.

 

За всяка от четирите сметки важи принципът за погасяване първо на най-ранното по падеж задължение. Но се запазват правилата, според които самоосигуряващите се могат чрез подаване на заявление по образец и да изберат кои задължения за здравни вноски и осигуровки желаят да погасят. Например, ако не са платени здравни вноски за 10 месеца, самоосигуряващият се може чрез заявлението да заяви, че иска да плати само за последните три месеца.
За фирмите и гражданите, които имат по своята данъчноосигурителна сметка суми, които не са покрили конкретно задължения към бюджета, е предвиден преходен период от 3 месеца, в който могат да подадат писмено заявление, в което да заявят към коя от новите 3 сметки (за данъци, за социални вноски или за здравни вноски) да бъдат насочени парите. Ако не подадат заявление, с парите ще се погаси най-старото задължение.

 

Бизнесът спести 36 млн. от такси

 

Вече несъществуващата единна сметка за плащане на данъци и осигуровки е спестила на бизнеса у нас 36 млн. лв. от такси за банкови преводи, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му, от единната сметка е имало повече позитивен ефект отколкото негативен. През 2012 г. бизнесът е използвал 24 млн. броя платежни нареждания, за да плаща данъци и осигуровки, докато през 2013 г. те са били два пъти по-малко заради единната сметка. След въвеждането й през 2012 г. са били изчистени и 260 млн. лв. стари задължения за данъци и осигуровки. Но единната сметка се закри след решение на Конституционния съд. Магистратите я отмениха с мотива, че нарушава правата на гражданите и на фирмите, като не им дава възможност на избор кое задължение към бюджета да платят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай