Наказателната лихва падна окончателно

Наказателната лихва падна окончателно | StandartNews.com

Парламентът премахна окончателно наказателната лихва при предсрочно връщане на ипотечните заеми. Това стана с приемането на новия закон за ипотечното кредитиране с точно наименование Закон за кредитите за недвижими имоти за потребители, който транспонира в нашето законодателство Директива 2014/17 на ЕК.

Кредитополучателите ще могат да погасяват по всяко време изцяло или частично задълженията си към банката без такса, стига да е минала една година от отпускането на заема. Ако погаси предсрочно заема си, кредитополучателят има право на намаляване и на общите разходи по кредита, лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора, решиха депутатите.

Банката не може да отказва предсрочното погасяване с никакво оправдание и няма право да иска обезщетение или неустойка. При отпускането на нов ипотечен заем се въвежда най-малко 14-дневен срок за размисъл, който започва да тече от момента на предоставяне на клиента на проекта за договор от кредитора, който преди това трябва да е направил оценка на кредитоспособността на клиента. Въвежда се и изискване за предоставяне на съвети и поясняване на индивидуални препоръки към потребителя във връзка с кредита. На клиента вече ще се предоставя и стандартизирана форма на преддоговорната информация като за сравнение на условията за заем на различните кредитори той получава т. нар.

Европейски стандартизиран информационен формуляр. Законът забранява събиране на някои такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на кредиторите във връзка с работата им по предоставяне на кредити. Предвиждат се и глоби, ако банката не постави на видно място в помещенията за обслужване на клиенти и на сайта си достъпна информация в писмена форма за общите условия и тарифите, при които предоставя кредити. При заемите с променлив лихвен процент, фиксираната надбавка в него (която се определя от банката и измерва разходите й за кредита) не може да бъде променяна едностранно за целия срок на договора. Което означава, че банките няма да могат да сюрпризират потребителите на вече изтеглени заеми с непрекъснато и непрозрачно повишаване на тази квота в лихвата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай