22:55 ч.

14.07.16

2 мин.

9517

1

0

Наказателната лихва падна окончателно

от Валерия Стойкова |

Наказателната лихва падна окончателно

Парламентът премахна окончателно наказателната лихва при предсрочно връщане на ипотечните заеми. Това стана с приемането на новия закон за ипотечното кредитиране с точно наименование Закон за кредитите за недвижими имоти за потребители, който транспонира в нашето законодателство Директива 2014/17 на ЕК.


Кредитополучателите ще могат да погасяват по всяко време изцяло или частично задълженията си към банката без такса, стига да е минала една година от отпускането на заема. Ако погаси предсрочно заема си, кредитополучателят има право на намаляване и на общите разходи по кредита, лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора, решиха депутатите.


Банката не може да отказва предсрочното погасяване с никакво оправдание и няма право да иска обезщетение или неустойка. При отпускането на нов ипотечен заем се въвежда най-малко 14-дневен срок за размисъл, който започва да тече от момента на предоставяне на клиента на проекта за договор от кредитора, който преди това трябва да е направил оценка на кредитоспособността на клиента. Въвежда се и изискване за предоставяне на съвети и поясняване на индивидуални препоръки към потребителя във връзка с кредита. На клиента вече ще се предоставя и стандартизирана форма на преддоговорната информация като за сравнение на условията за заем на различните кредитори той получава т. нар.


Европейски стандартизиран информационен формуляр. Законът забранява събиране на някои такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на кредиторите във връзка с работата им по предоставяне на кредити. Предвиждат се и глоби, ако банката не постави на видно място в помещенията за обслужване на клиенти и на сайта си достъпна информация в писмена форма за общите условия и тарифите, при които предоставя кредити. При заемите с променлив лихвен процент, фиксираната надбавка в него (която се определя от банката и измерва разходите й за кредита) не може да бъде променяна едностранно за целия срок на договора. Което означава, че банките няма да могат да сюрпризират потребителите на вече изтеглени заеми с непрекъснато и непрозрачно повишаване на тази квота в лихвата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:52 · 15.07.2016
Добрe дошли в 21ви вeк. Това трябвашe да станe остe в 2009а ама налин на банкитe им сe прави пари.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент