МВФ: БНБ да сменя шефове на банки

МВФ: БНБ да сменя шефове на банки  | StandartNews.com

БНБ да може да настоява за смяна на шефове на търговски банки, ако те не изпълняват добре задълженията си. Централната банка да може да поиска смята на одиторска компания и да има достъп до документите от одитите, както и да разполага с повече власт над банковите акционери, които вече не изпълняват условията да притежават акции. Това са едни от най-съществените препоръките към БНБ на Международния валутен фонд и Световната банка за подобряване дейността на банковия надзор. Докладът на МВФ и СБ е от 244 страници, а текстовете се групират около 29 основни принципа. Сред съветите на международните институции са обръщане на по-голямо внимание на оперативните рискове в банките, поддържания капитал, по-големите сделки по сливания и придобивания и проверки на място в банките. Препоръки са отправени относно подобряване цялостната дейност на управление "Банков надзор" на БНБ, включително компетентността на служителите. БНБ трябва да може да изиска от банките да променят своята вътрешна структура и да съкращават служители извън висшия мениджмънт, като например служители в отделите за оценка и управление на риска, жалби, кредитна оценка и свързаните с прането на пари. Според международните институции е нужна по-честа оценка на корпоративното управление в банките, а банковите инспектори да тестват качеството на корпоративното управление и как то влияе върху изводите им за рейтингите и евентуалните действия на банковия надзор.

При сливания и придобивания в сектора от МВФ и СБ съветват БНБ да извърши формална оценка за това дали новите дейности, които дадена банка придобива, не я излагат на прекомерни рискове. Друга препоръка е централната банка да проучи възможността за налагане на забрани за големи придобивания в нефинансовия сектор, които биха породили определени съмнения.

От БНБ коментират, че европейските директиви и регламенти често се различават от Базелските основни принципи за ефективен банков надзор, върху които МВФ и СБ са базирали своите препоръки, пише investor.bg. "Ето защо за някои сфери и подобрения е трудно или дори невъзможно да бъдат наложени по-стриктни изисквания спрямо приложимата рамка в ЕС", пише в коментара си БНБ и допълва, че всяка стъпка се следи зорко от органите в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай