МС предлага нови правила за инвестиране от страна на пенсионните фондове

МС предлага нови правила за инвестиране от страна на пенсионните фондове | StandartNews.com

София. Кредитните рейтинги няма да са единствен критерий при оценяването на риска, свързан с инвестициите от страна на пенсионноосигурителните дружества, ако бъдат приети промените, предложени днес на правителственото заседание.

Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране. Проектът въвежда в българското законодателство изискванията на Директива 2013/14/ЕС за изменение на Директива 2003/41/ЕО относно дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване, Директива 2009/65/ЕО относно координирането на законовите, подзаконовите и административните разпоредби относно предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа и Директива 2011/61/ЕС относно лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, по отношение на предоверяването на кредитни рейтинги.

Въвежданите в закона промени са по отношение на управляващите дружества за дейността по инвестиране на средствата на управляваните от тях колективни инвестиционни схеми и по отношение на лицата, управляващи алтернативни инвестиционни схеми за инвестиране на средствата на тези схеми. С преходните и заключителни разпоредби на проекта изискванията на директивата се въвеждат и по отношение на инвестирането от пенсионноосигурителните дружества на средствата на управляваните от тях фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

Измененията целят да се преодолее механичното предоверяване на кредитни рейтинги и използването им като единствен критерий от страна на пенсионноосигурителните дружества, управляващите дружества и лицата, управляващи алтернативни инвестиционни схеми при оценяване на риска, свързан с инвестициите. В тази връзка се въвеждат допълнителни изисквания към процедурите за наблюдение, измерване и управление на свързания с инвестициите риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай