Милионерите намаляват

Милионерите намаляват | StandartNews.com

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. намаляват. След като през декември 2016 г. депозитите на милионери достигнаха 762 броя и до края на март останаха без промяна, през второто тримесечие броят им тръгна надолу. В края на юни в банките има 743 милионерски депозита, като броят им е с 19 по-малък спрямо края на март, сочат данните на БНБ. Общата сума в тези милионерски депозити обаче продължава да се увеличава. Само за три месеца милионерите са добавили към сметките си 12,3 млн. лв. Така общата сума в милионерските депозити вече надминава 1,8 млрд. лв.
Средната класа в страната също трупа пари в банките. Увеличение се отчита при всички влогове на граждани със суми между 10 хил. и 500 хил. лв. Като най-голям ръст има при влоговете със суми между 50 хил. и 100 хил. лв. Само за три месеца техният брой нараства с 1184, а общата сума в тях скача с над 80 млн. лв. и достига 7,2 млрд. лв.
Големите влогове със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. също се увеличават - с 8 броя за три месеца като достигат 1 239 броя. Но общата сума в тях през второто тримесечие пада с близо 2 млн. лв. до 851 млн. лв.
При депозитите със суми под 10 хил. лв. обаче се отчита спад, което показва, че хората с по-ниски доходи са принудени да опразват банковите си сметки за да направят ремонт на дома, или за да платят лятната си почивка. Като тази тенденция бедните да теглят от спестяванията си, а по-заможните да трупат пари продължава няколко години. В резултат общият брой на депозитите на домакинствата намалява с 56 хил. за три месеца и с над 410 хил. за цяла година. Но общата сума на влоговете на гражданите нараства с 254 млн. за три месеца и с 2,473 млрд. лв. за година.
По отношение на спестяванията на бизнеса ръст се отчита от най-малките до най-големите депозити. Което показва, че бизнесът предпочита да трупа пари в банките вместо да ги влага в разширяване на дейността си. Депозитите на фирмите със суми над 1 млн. лв. нарастват с 61 броя за три месеца и с 275 броя за година като достигат общо 2 826 броя. А общата сума, натрупана в тях, е над 10 млрд. лв., което е над 50% от всички спестявания на бизнеса. Оказва се, че малко на брой фирми държат над 50% от парите на бизнеса в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай