МИБ пуска облигации, за да кредитира български фирми

МИБ пуска облигации, за да кредитира български фирми | StandartNews.com

Книжа за 50 млн. евро ще бъдат пласирани на фондовата борса

Международната инвестиционна банка (МИБ) ще пусне облигации на Българската фондова борса. Това стана ясно след подписването на официален меморандум за сътрудничество в съвместни проекти на международната институция и Българската банка за развитие (ББР). Емисията ще бъде за 50 млн. евро и ще бъде реализирана до края на годината, съобщи Владимир Ливенцев, зам.-председател на УС на МИБ. Подобни емисии вече са пускани в Русия и Словакия, допълни той. С парите ще се финансират поредица проекти в България като предпочитанията са към разработки в инфраструктурата. Първият от тези проекти е за "Спарки" Ловеч, ориентиран в производството на електроинструменти, заваръчни конструкции и пр., на стойност 10 млн. евро, каза Ливенцев.

В Меморандума за сътрудничество между двете финансови институции се регламентира отпускането на синдикирани заеми за малките и средни компании в България, които искат да развиват бизнеса си и да реализират нови инвестиции. Двете банки ще споделят риска по кредитите, което ще позволи по-голям размер на инвестициите и постигането на по-добри лихвени условия за крайните клиенти. Сътрудничеството между трезорите датира от 2012 г., когато ББР получи кредитна линия от 20 млн. евро за малки и средни фирми у нас. Парите бяха предоставени за срок от 7 години и са използвани както за директно кредитиране на компании, така и за финансиране на програми за подкрепа на българския бизнес, реализирани от търговските банки, припомниха от банката за развитие.

МИБ е създадена през 1970 г. със седалище в Москва и е по-известна като "една от бившите банки на СИВ". В нея сега акционерно участие имат девет държави, сред които и България. Нашата страна е вторият по големина акционер в международната финансова институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай