МФ пусна 10,5-ГОДИШНИ ДЦК с рекордно ниска доходност

МФ пусна 10,5-ГОДИШНИ ДЦК с рекордно ниска доходност | StandartNews.com

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 10,5-годишни левови държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 25 юли 2027 г. На проведения на 23 януари аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. при среднопретеглена доходност от 1,76%. Общият размер на подадените поръчки достигна 211 млн. лв., което е 4,22 пъти над предложените ДЦК. Спредът спрямо 10-годишните германски федерални облигации в този сегмент е в размер на 134 базисни пункта. Постигнатата доходност и спред са рекордно ниски за книжа със такъв срок.

Новата емисия ще бъде референтна през 2017 г. по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес както към количеството, предложено за продажба със състезателни поръчки, така и към несъстезателната част, определена за разпределение между инвеститорите. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха пенсионните и гаранционни фондове, които традиционно проявяват засилен интерес към дългосрочните ДЦК - 45,03%, следвани от банките с 41,60% и общозастрахователните и животозастрахователните дружества с 13,37%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай