Мамят с връщане на данъци

Мамят с връщане на данъци | StandartNews.com

София. Нов опит за измама се завъртя в интернет. Хиляди хора получават писма в електронната си поща на английски език, в които пише, че хазната трябва да им върне данък в размер на 481,22 лв. Тези писма препращат към фалшив сайт, който прилича на английската версия на сайта на Националната агенция за приходи и изисква от хората да попълнят данни за номера на кредитната си карта, като дори се иска паролата и наличната сума по картата.

Най-вероятно това е опит за измама, заявиха от Националната агенция за приходи. Само преди няколко дни се разпращаха съобщения за връщане на данъци в размер на 977,93 лв. Сега сумата малко е намалена, но електронните писма се получават от хиляди хора. Във връзка с нови сигнали от клиенти на НАП за получени съобщения по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти, напомняме, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъдат попълвани в електронни форми или изплащани по електронна поща, заявиха от НАП.

Това е класически опит за онлайн фишинг (от английската дума fishing - риболов). Най-често онлайн фишингът започва с имейл, който изглежда като официално съобщение от надежден източник като банка, фирма за кредитни карти или почтен онлайн търговец. В имейла получателите биват насочени към измамнически уеб сайт, където им се искат лични данни като номер на сметка или парола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай