Малките банки вдигат печалбите

Малките банки вдигат печалбите | StandartNews.com

Първите пет банки, класирани по размера на активите си, дават 78,2% от цялата печалба на банковия сектор в България. Данните са от финансовите отчети на БНБ за състоянието на банките към 30 юни 2015 г. Според тях за първите шест месеца на годината кредитните институции са спечелили 503,3 млн. лв., 393,8 млн. се дължат на УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ, ОББ и Райфайзенбанк. За същия период на м. г. резултатите са били още по-фрапиращи -97,6% от печалбата на цялата банкова система се е дължала на добрите финансови резултати на първата петица. Което означава, че сега банките от т. нар. втора група (в която влизат останалите 17 трезора, работещи в България, без клоновете на шест чужди институции) са започнали да подобряват резултатите си и да отчитат по-добри финансови резултати. За сравнение - печалбата на банките от втора група към 30 юни 2015 г. е 112 млн. лв. при 74,8 млн. за същия период на 2014 г.

Като активи петте най-големи банки държат 56% (47 млрд. лв.) от активите на цялата банкова система (83,9 млрд.). За същия период на м. г. активите на банковата система са 87,1 млрд., но в това число тогава са включени и активите на фалиралата Корпоративна банка, което доста изкривява картината.

В сравнение с първото полугодие на м. г. банките отчитат спад на основния си източник на печалби - приходите от лихви. Което е обяснимо с тенденцията за свиване на кредитирането в последните няколко години. Според БНБ заемите за бизнеса са намалели за първите шест месеца на годината със 77 млн. лв. Спадът при приходите от лихви е от 2,3 млрд. лв. за м. г. на 1,86 млрд. от януари до юни 2015 г. При разходите за лихви за същия период се наблюдава почти двойно намаление - от 938 млн. лв. през 2014 г. на 498,6 млн. през т. г. Причината за това е сриването на лихвите по депозитите в пъти само за последната година и намаляването на тренда на ръст на спестяванията. За банките от първа група доходите от лихви са се променили много малко - 1,1 млрд. за 2015 г. при 1,2 млрд. за м. г. При разходите обаче положението е по-различно, банковите шефове драстично са намалили това перо - за м. г. са похарчени 406 млн. лв. от цялата система като разходи за лихви, при 238 млн. за 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай