"ЛУКОЙЛ" инвестира $71 млн. в Бургас

"ЛУКОЙЛ" инвестира $71 млн. в Бургас | StandartNews.com

Рафинерията ще се нареди сред най-модерните в света, а общото вложение ще достигне $1,5 млрд.

Уникално съоръжение на стойност 71 млн. долара бе пуснато официално в експлоатация в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас". Лентата на инсталацията "Газова сяра-4" заедно прерязаха министърът на икономиката Божидар Лукарски, Владимир Некрасов, първи вицепрезидент на Нефтена компания "ЛУКОЙЛ", търговският представител на Русия у нас Игор Илингин и председателят на УС на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" Сергей Андронов. Инсталацията е първият обект от уникалния Комплекс за дълбочинна преработка на нефта, чийто първи етап предстои да бъде завършен тази година. На церемонията в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" присъстваха и кметът на града Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, генералният директор на "ЛУКОЙЛ-България" Валентин Златев и Оскар Спалмак, вицепрезидент на "Кинетикс технолоджи", фирмата собственик на лиценза и изпълнител на инсталацията.

Вложените в тази инсталация 71 млн. долара са отлично начало на инвестиционната година в България, заяви министър Лукарски и подчерта, че инвестицията от 1,5 млрд. долара, която ЛУКОЙЛ осъществява в рафинерията, е най-голямото частно вложение у нас. В резултат от инвестицията до 3 месеца "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" ще се нареди сред най-модерните рафинерии в света, подчерта вицепрезидентът на ЛУКОЙЛ Владимир Некрасов.

Инсталация "Газова сяра-4" е предназначена за преработване на сероводорода, получаван при термокаталитичните процеси по облагородяване на нефтените фракции. Степента на извличане на сярата е не по-малко от 99,8%. Пускът ще позволи да бъде спряна от експлоатация старата инсталация "Газова сяра-2", построена през 60-те години на миналия век. Новата инсталация ще позволи на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" да произвежда по-висококачествена продукция и да намали въздействието върху околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай