Лихвите замръзнаха

Лихвите замръзнаха | StandartNews.com

София. Голямото теглене на пари от КТБ не доведе до увеличение на лихвите по депозитите, както предричаха експерти, показват данните на БНБ за юли. Част от 1,2 млрд. лв., изтеглени около банковата паника, се върнаха в системата, но в други трезори. Повече от половината обаче останаха навън и се очакваше, че банките ще вдигнат лихвите, за да стимулират вложителите. През юли откриването на срочен депозит за граждани се олихвява с 3,19% годишно, докато през юни е ставало при 3,36%. За юли 2013 г. доходът от левовите депозити е бил 4,01 на сто. Същата е и тенденцията при влоговете в евро - съответно 2,66 процента за юли и 2,89 - за юни, за юли 2013 - 3,65 на сто. Данните са от лихвената статистика на БНБ.

При фирмените депозити нарушение в картината има при срочните левови депозити - през юли лихвата е 1,8% при 1,67 на сто за юни. Или след като навсякъде доходите по влоговете спадат, при фирмените депозити в лева те се вдигат с 0,13 на сто. Въпреки че преди една година влоговете на бизнеса са се олихвявали при 2,59%, което е чувствителна разлика в сравнение със сега, повишението сигурно се дължи на конюнктурна ситуация, коментират банкови експерти. Средните лихвени проценти по потребителските кредити за населението в лева почти не са се променили за двата летни месеца - 11,26% през юни, 11,28 - през юли, при 10,94% преди година. При годишния процент на разходите отклонението е още по-малко - разликите са от порядъка на 0,03-0,09 дори при сравнение с юли 2013 г.

Кредитите за едрия бизнес поевтиняха с 3%

Заемите за бизнеса до един милион лева, които не са теглени с цел инвестиция, бавно, но без колебание поевтиняват до 6,25%. Приблизително такова е положението и при заемите в евро - 6,5% през юни, 5,99% през юли и 6,93% преди година. По-чувствителни са разликите при големите заеми за бизнеса над 1 млн. лева, изтеглени в евро. Докато през юни средната лихва е била 9,11%, само за месец е паднала на 5,63 на сто, или с цели 3,48 на сто. Година по-рано лихвата е била 7,74 на сто. При левовите корпоративни заеми разликите са по-малки - 0,85% между двата месеца. Анализатори обаче предупреждават, че това може да не се дължи на тенденция, при ниските нива на българския пазар е възможно един по-голям заем от няколко милиона да изкриви картината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай