Лихвите по ипотеките мръднаха надолу

Лихвите по ипотеките мръднаха надолу | StandartNews.com

Отлагат тегленето на заем за жилище заради новите правила

София. Спад на новите ипотечни заеми заради промените в Закона за потребителския кредит отчетоха от "Кредит Център".

Според експертите ще минат поне няколко месеца преди потребителите да се ориентират по-добре в ситуацията. Очаква се банките също да направят допълнителни промени в предлаганите продукти в следващите месеци, за да улеснят клиентите си. "Така очакваните промени в закона за потребителския кредит не промениха съществено пазара като цена и условия по кредитите", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията, провела проучването. Той обаче отбелязва, че все пак в офертите на някои банки годишният процент на разходите по кредитите е намалял с 0,25 до 0,5%.

Доста по-изгодни вече са началните такси за отпускането на кредити и вече са в рамките на 50 - 100 лв. "Има обаче и оферти, в които удръжките останаха близки по размер до премахнатата такса усвояване или средно около 1% от размера на кредита", допълва Тошев.

Засега не се наблюдава особен интерес към новия вид кредит с ограничена отговорност, отчитат още от компанията. При този тип заеми потребителите отговарят само до размера на обезпечението по кредита. Тоест достатъчно е само да се продаде жилището и кредитът се смята за успешно погасен, в случай че клиентите изпаднат в невъзможност да го обслужват. Според Тошев обаче при много от офертите за кредит с ограничена отговорност финансирането е максимум до 50% от стойността на имота, а при по-голям процент финансиране - до 70%, лихвата скача над 9%. Затова и изгодата за потребителите е малко спорна.

Средният размер на изтеглените кредити за страната през юли е 35 120 евро. Българският лев е най-предпочитаната валута за заеми, като съотношението между кредитите, отпуснати в лева и европейска валута, е 3 към 1 в полза на родната парична единица. Най-големи заеми теглят жителите на столицата, следвани от варненци, бургазлии и пловдивчани.

Всеки втори заем е до 30 000 евро

като кредитите между 10 000 и 30 000 евро остават най-предпочитани, сочат данните на "Кредит Център". Заемите над 90 000 евро са 3,3% от общо изтеглените, а тези между 70 000 и 90 000 - близо 6 на сто. Вторите по популярност кредити отново са между 30 000 и 50 000 евро, като заемат дял от около една четвърт от всички през юли. Най-евтините заеми - тези до 10 000 евро, съставляват около 0,4% от ипотечните кредити.

По-ниски доходи от депозити

Лихвите по депозитите може да намалеят още през третото и четвъртото тримесечие на годината, сочи анализът на БНБ. Причината е в очакванията прирастът на привлечените в трезорите средства да продължи да надвишава търсенето на кредити. Прогнозата за оскъпяването на заемите е то да се колебае около достигнатите нива. От второто тримесечие на 2014 г. се очаква продължаващото възстановяване на икономиките на основните търговски партньори на България и свързаното с него нарастване на външното търсене да окажат положително влияние върху растежа на износа на стоки и услуги и икономическата активност у нас, коментират още от БНБ. В резултат на това нетният износ се очаква да има положителен принос за верижния растеж на брутния вътрешен продукт на страната. През третото и четвъртото тримесечие на 2014 г. очакваме вътрешното търсене да се задържи на ниво близо до достигнатото през първата половина на годината, се казва още в анализа на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай