КЗК одобри сделката за "ОББ Метлайф"

КЗК одобри сделката за "ОББ Метлайф" | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията одобри „ДЗИ-Животозастраховане" ЕАД да придобие едноличен контрол върху „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество" АД. Това става ясно от решение на КЗК, публикувано на сайта й. Към настоящия момент придобиваното предприятие е под съвместния контрол на „Кей Би Си Груп НВ" чрез дъщерното му дружество „Обединена българска банка" АД и „Метлайф Инк" чрез дъщерното му дружество „МетЛайф ИЮ Холдинг Кампъни Лимитед", Ирландия, посочва се в документацията на антимонополното ведомство.
Сделката ще бъде осъществена на два етапа. През първия „ДЗИ-Животозастраховане" ЕАД ще придобие акционерното участие на „МетЛайф ИЮ Холдинг Кампъни Лимитед" в размер на 40% от капитала на „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество" АД, а през втория етап „ДЗИ" ще придобие акционерното участие на ОББ в размер на 60% от капитала на придобиваното предприятие. Вторият етап, доколкото се осъществява между дружества от една и съща икономическа група – „Кей Би Си Груп НВ", има характер на вътрешногрупова операция и не подлежи на изрична оценка от страна на КЗК.
Преди осъществяване на нотифицираната сделка „ДЗИ –Животозастраховане" ЕАД е на четвърто място с дял от 11,3%, а непосредствено след него с дял от 10,3% се нарежда „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество" АД по реализиран премиен приход от животозастраховане в страната. След концентрацията обединената структура ще заеме втора позиция на животозастрахователния пазар с дял от 21,6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай