22:35 ч.

25.08.16

2 мин.

2937

0

0

Кредитите поскъпват с малко за месец

от Валерия Стойкова |

Кредитите поскъпват с малко за месец
Снимка: БГНЕС

Лихвите по заеми и депозити остават ниски в сравнение с година по-рано


Лихвите и по депозитите, и по кредитите продължават да падат и през юли. Това е повсеместната тенденция от доста време и някое и друго изключение само потвърждава правилото. Картината изглежда малко по-различно единствено при сравняването на месечна база. При съпоставяне на някои показатели с резултатите в края на юни се забелязва обръщане на тенденцията. Така например лихвите по новите срочни депозити на фирмите в лева през юли нарастват с 0,06 процентни пункта и с 0,03 пр. п. в евро в сравнение с месец по-рано. Данните са от месечната лихвена статистика на БНБ. Вижда се обаче, че промените са повече от пренебрежими. По-отчетливи са резултатите, сравнени на годишна база.


Лихвите по срочните депозити за бизнеса на годишна база падат с 0,24 пр. п. до 0,41% при левовите сметки и с 0,18 до 0,41 в евро. При гражданските влогове ситуацията е идентична - незабележимо нарастване на месечна база с 0,01 при новите депозити в лева и спад при евровите с 0,02.


При цената на кредита също няма изненади - за новите фирмени заеми до 1 млн. евро, изтеглени в лева, за една година лихвите са паднали 1,04% до 4,52 на сто, а изтеглените в евро намаляват с 0,93 пр. п. до 4,2%. Най-голямо е намалението на лихвите на годишна база при новите големи заеми над 1 млн. лв., изтеглени в евро. Те са поевтинели с цели 2,47 пр. п. до 4,76%, а договорените в евро - с 2,14 до 5,45 на сто. В сравнение с месец по-рано обаче и тук има леко повишение на лихвите. Кредитите за домакинствата следват същата тенденцията - има намаляване в сравнение с 12 месеца по-рано и повишение само на някои показатели в сравнение с преди месец. Това се вижда както при потребителските, така и при жилищните заеми. При лихвената статистика за юни спрямо май 2016 г. се забелязва същото - докато на годишна база лихвите тотално намаляват, месец по-рано има известно разчупване на тенденцията.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент