Кредитите намаляват с един милиард

Кредитите намаляват с един милиард | StandartNews.com

Все по-малко кредити раздават българските банки от година на година. В сравнение с първото тримесечие на м. г. отпуснатите заеми са намалели с един милиард лева. Данните са от тримесечното издание на БНБ "Банките в България". В процентно изражение намаляването е от 1,9 процента в сравнение с март 2015 г. Най-пестеливи са били държавните структури - при тях новите заеми са с 10,6 на сто по-малко. Бизнесът е взел с 2 процента по-малко кредити, а домакинствата с 1,4%. Все по-ясно се забелязва тенденцията за увеличение на заемите в левове. Това особено ясно си проличава през първите три месеца на годината. В края на март съотношението лева/евро при кредитите е 50,1 на 47,3 процента. За същия период на м. г. то е било 44,1/ 53,4 на сто.

Намалява и размерът на депозитите. За 12 месеца до 30 март 2016 г., спадът е 695 млн. лв. или 0,9 на сто. Тук първенството по спестовност отново е на сектор "Държавно управление", но с обратен знак - депозитите на държавата са се увеличили със 7,8 на сто.

За същия период на годината се е увеличил значително и делът на банките с чуждестранна собственост за сметка на тези с българско участие. Към края на март 72,6 на сто от пазара на банкови услуги вече принадлежи на чуждите кредитни институции, докато през 2015 г. е бил 67,8 процента. Съответно пазарното участие на родните трезори се свива от 24,2 на сто на 23,3 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай