Крахът на една империя

Крахът на една империя | StandartNews.com

След национализацията през 1975 г. това е втората сериозна турбуленция пред династията
"Еспириту Санту" е пред фалит, банкова криза се задава в Португалия

Португалия е пред банкова криза след тежко сътресение в една от най-големите й финансови институции. Банката със 100-годишна история - "Еспириту Санту", се оказа в центъра на скандал с измами и пране на пари. Шефът й Рикардо Салдаго бе арестуван. Най-големият акционер на банката - семейният холдинг "Еспириту Санту", обяви неплатежоспособност. Така династията Еспириту Санту, която е създала и управлява банката над 100 години, изглежда близо до своя край.

Еспириту Санту е единствената банкова династия в Португалия и притежател на една от най-големите банки в страната. Историята й датира от края на ХIХ век, а неин основател е Хосе Мария до Еспириту Санту Силва. Той започва предприемаческа дейност още като тийнейджър. В началото се занимава с търговия с лотарийни билети и ценни книжа и обмен на валута. Между 1884 и 1915 г. вече е основал няколко банкови институции. След смъртта му през 1915 г. наследниците ги обединяват в банковата къща "Еспириту Санту Силва". През 1920 г. тя се трансформира в "Банко Еспириту Санту" и започва да се листва на борсата. До 1926 г. "Еспириту Санту" е сред петте най-големи частни банки в Португалия. В следващите десетилетия бележи разцвет въпреки размирните години в Европа. До средата на 70-те години вече има клонове в САЩ, Ангола, Великобритания и други страни. Но тогава идва и най-тежкият период в историята на банката и династията. "Еспириту Санту" е национализирана и семейството трябва да се раздели с бизнеса си.

Национализацията обаче не води до крах на династията. През 1975 г. членовете на фамилията се заемат с възстановяване на позициите си, като основават холдинг, базиран в Люксембург. Компанията продължава да развива дейност в страни като САЩ, Франция, Бразилия и Швейцария.

Първата стъпка към завръщането в Португалия е направена през 1986 г. Тогава холдингът "Еспириту Санту", заедно с банката "Креди Агрикол", стъпват отново на португалския пазар, като разкриват нова банка и инвестиционна компания. В началото на 90-те успяват да приватизират стария си бизнес и са отново на пазара като "Банка Еспириту Санту". Към момента "Еспириту Санту" е най-голямата търгувана на борсата банка в Португалия и една от най-големите в страната. Банковият бизнес на фамилията е с около 20% пазарен дял в Португалия, заедно с това има присъствие в още 23 държави. Освен частно и инвестиционно банкиране, холдингът притежава още застрахователен бизнес и още няколко финансови компании. И до днес ръководството е основно в ръцете на наследниците на Хосе Мария до Еспириту Санту Силва, макар влиянието им да отслабва.

Първи братовчед на Салдаго със спасителна мисия

Последният директор на банката - Рикардо Салдаго, е важна фигура за връщането на позициите в Португалия. Той е син на най-голямата дъщеря на Рикардо Рибейро - втория наследник на основателя Хосе Мария. Влиза в семейния бизнес през 1972 г. След национализацията работи за преструктурирането от чужбина. До 1982 година е в Бразилия, а по-късно в Швейцария. След 1991 година официално оглавява банката и успява да я изведе на една от челните позиции в Португалия. Пазарният й дял се увеличава от 8 на 20%.

Управлява до оставката си на 24 юли 2014 година.

Арестът и напускането му доведоха до сериозно сътресение в банката и цялата финансова група.
След ареста начело бе назначен бившият директор на португалската централна банка Витор Бенто, който е и първият ръководител на финансовата институция извън династията Еспириту Санту.

В опит да се върне доверието на инвеститорите, няколко членове на семейството бяха свалени от борда на директорите на холдинга.

Сътресението и рокадите обаче може и да не доведат до краха на империята, тъй като в редиците й има още множество членове на ключови постове, които не изглеждат застрашени, а напротив - те са потенциални кандидати да възродят компанията с чиста репутация. Сред тях е Хосе Мария Рикиарди, който в момента оглавява инвестиционното крило на банката и е председател на борда на директорите на испанския филиал. Той също е внук на Рикардо Рибейро и първи братовчед на Салдаго. Рикиарди има отлична репутация във финансовия свят. През 2012 година е обявен за предприемач на годината в Португалия, а през 2013 г. получи от изданието World Finance приз за Банкер на годината в Европа.

Царят искаше да й даде концесията на "Тракия"

"Банко Еспириту Санту" попадна в центъра на скандала у нас по време на управлението на НДСВ. Португалският трезор, заедно с "Креди Суис Фърст Бостън", бе сред кандидатите да финансират със 717 млн. евро изграждането на магистрала "Тракия" срещу държавни гаранции. Сделката за аутобана бе подписана през март 2005 г. въпреки обвиненията за непрозрачност при избора на концесионер. Договорът за 35 г. с три португалски строителни фирми и две български държавни дружества предвиждаше до 5 г. трасето да бъде завършено и да бъдат събирани такси за преминаване. Депутати от СДС сезираха главния прокурор Никола Филчев за концесията. Съмненията и на организации като "Трансперънси Интернешънъл" бяха както по отношение на процедурата - отдаване без търг или конкурс, така и заради високата цена за строителство на километър. Междувременно стана ясно, че португалците имат сериозни проблеми при осигуряване на финансиране. Още тогава клонове на "Банко Еспириту Санту" бяха проверявани за пране на пари. Появиха се и информации за проблеми с ликвидността на трезора. В крайна сметка сделката за концесията с португалците бе прекратена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай