Компенсират изгубилите пари по "Конкурентоспособност"

Компенсират изгубилите пари по "Конкурентоспособност" | StandartNews.com

Първата процедура по новата програма ще бъде за технологична модернизация

София. Фирмите, които не получиха средства по ОП "Конкурентоспособност", за да осъществят проектите си за технологична модернизация, ще бъдат компенсирани. Това може да стане още в късната есен на тази година, обеща шефът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева.

Първата обявена процедура по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014-2020 г. ще бъде за технологична модернизация на българските предприятия.

"Така се надяваме да направим реверанс към онези 142 фирми, които спечелиха финансиране за проектите си, но не го получиха заради проблемите по схемата", каза Милушева. Тя допълни, че в управляващия орган вече работят за подобряване на схемата за технологична модернизация в новата програма и тя ще бъде с много по-прозрачни правила. Освен това за новата схема целта е средствата по това перо да бъдат повече.

"Иска ми се те да бъдат 400-500 млн. лв., за да могат от тях да се възползват повече предприятия", каза Милушева. Но допълни, че това ще зависи от одобрението на Брюксел, където вече е изпратена новата ОП "Иновации и конкурентоспособност". Освен с повече пари идеята е новата схема за технологична модернизация да разполага и с по-голям срок. По-точно целта е тя да бъде отворена 2-3 години, а в този период да бъдат вкарани няколко срока, обясни Милушева. Например може първо да се приемат проектите на микро и малките предприятия, след това на средните и т.н. Вместо да се прави накуп за всички и да се получават грешки, каза Милушева.

Засега България няма да загуби пари по ОП "Конкурентоспособност 2007-2013", смята шефката на програмата. Спряната процедура за технологична модернизация, за която бяха заделени 97 млн. лв., представлява договаряне на пари над бюджета на програмата. В момента договорените средства по ОПК са 104,3% от бюджета на програмата.

Ако схемата за технологична модернизация не беще спряна, договарянето щеше да стигне 109%, поясни Милушева. От думите й стана ясно, че лично тя много съжалява за спирането на схемата за технологична модернизация, тъй като в българската икономика няма да влязат допълнителни пари. В същото време обаче така е била спасена цялата оперативна програма, защото заради грешките в процедурата е имало риск Брюксел да спре цялата програма. Милушева съобщи, че вече е предала в Министерството на икономиката доклада си и предложенията си за санкции заради грешките, довели до спирането на схемата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай