Китай намали лихвените си проценти

Китай намали лихвените си проценти | StandartNews.com

Китайската централна банка е намалила основните си лихвени проценти и количеството пари в брой, с които банките трябва да разполагат. Това става ясно от финансовата институция.

Лихвените проценти на кредитите и депозитите са намалени с 0,25%, както и съотношението за задължителните резерви (RRR) с 0,50%. Официалният сайт на Народната банка на Китай съобщи, че мерките влизат в сила от сряда.

Основният лихвен процент за кредити бе намален до 4,60% докато този при депозитите намаля до 1,75%. Спадът на RRR също се прави с цел да стимулира икономиката, тъй като така се увеличава количеството средства, които банките могат да заемат и това допълнително би могло да даде тласък на икономиката, съобщава АФП.

"Стойностите на икономически растеж остават под напрежение", пише в официалното съобщение на банката, която изтъква, че чрез съкращенията трябва да се "подкрепи здравословното развитие на реалната икономика".

До момента банката е намалила основния лихвен процент пет пъти от ноември насам, за да ограничи рязкото намаляване на икономическия растеж.

Стандарт Нюз припомня, че световните пазари отбелязаха един от най-лошите си дни след силен срив на борсата в Китай, който бе определен като "Черен понеделник". По този начин най-влиятелните европейски компании загубиха 400 млрд. от стойността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай