Каролев: Пенсионната реформа може да срути капиталовите пазари

Каролев: Пенсионната реформа може да срути капиталовите пазари | StandartNews.com

София. "Това, което се случи тази седмица, е, че за съжаление един видим ефект – евентуално намаление на дефицита в НОИ, взе връх над много невидими дефекти. А именно капиталовите пазари ще бъдат срутени, много хора, когато дойде време да се пенсионират, ще разберат, че пенсията им ще е по-малка", коментира икономистът Владимир Каролев в Нова ТВ.

"Няма година, в която НОИ да е обещала нещо за догодина и това да се е случило. Кой нормален човек ще повярва на това младите хора да си дават парите при тях, а не в частните пенсионни фондове. Най-голямото доказателство, че съм прав е, че най-високи са пенсиите там, където допълваща роля имат именно частните пенсионни сметки", каза още съветникът на икономическия министър.

Каролев призна, че с финансовия министър Владислав Горанов са на различни позиции за пенсионната реформа. "Пишем си есемеси, но аз съм прав, времето ще покаже", заяви убедено той.

"Вижте къде са най-големите пенсии - не в Германия, а в САЩ, Япония и Канада, където няма държавни пенсионни фондове", обясни позицията си Владимир Каролев. Той призова българите да си държат партидите за втора пенсия в частните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай