Калфин: 53% от бюджета на НОИ идва от държавата

Калфин: 53% от бюджета на НОИ идва от държавата | StandartNews.com

София. Целият бюджет на НОИ в момента е около 9,6 милиарда лева, като 53% от тези средства идват от държавния бюджет, другите 47% са собствени приходи. Това съобщи в ефира на БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той заяви, че според него това не е добра схема. Според Калфин това означава, че пенсионната система става все по-зависима от времето, когато не е имало отделен пенсионен фонд, а пенсиите са плащани от бюджета, което пък гарантира ниски пенсии. Вицепремиерът обаче подчерта, че частните пенсионни фондове трябва да докажат на хората, че тяхното съществуване ще увеличи доходите им, което в момента съвсем не е сигурно. Ивайло Калфин каза също, че ще си запази средствата по личната партида в частния пенсионен фонд по капиталовата схема.

Вицепремиерът обясни подробно в ефира приетите промени в системата за пенсионно осигуряване. Разликата е следната, каза Калфин: този, който сега започва работа, ще има право на избор. В момента няма право на избор дали да се осигурява допълнително капиталово в частен пенсионен фонд по капиталова схема. Второ, този, който има натрупана сума в такава капиталова схема, например хората, които са родени след 60-та година, ще могат да преценят, без да има ограничение във времето, дали тази партида да остане или да отиде в НОИ. Тук трябва да се отговори на доста въпроси, това е един от дефектите на бързо приетото законодателство, но уверенията от министъра на финансите са, че този избор ще бъде активен, каза Ивайло Калфин.

Това, което също се заговори, допълни Калфин, е да има движение в двете посоки. Казусът, на който ще се търси отговор, е, ако човек иска да излезе от НОИ и да се върне в частен фонд, с каква сума ще излезе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай