Кабинетът иска оставката на Ралица Агайн заради фалиралия застраховател „Олимпик“

Снимка: БГНЕС архив

Кабинетът иска оставката на Ралица Агайн заради фалиралия застраховател „Олимпик“ | StandartNews.com

Правителството иска зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн да си подаде оставката, заради случая със застрахователната компания "Олимпик". Това съобщи пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че това е позицията и на ПП "ГЕРБ", тъй като премиерът Борисов е и лидер на партията.

Днес в Министерския съвет имаше среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на финансите и с председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова-Ганозова, представители на застрахователния бранш, експерти и служители от ДАНС. Застрахователният кодекс не предвижда възможността правителството да поиска оставката на зам.-председател на КФН, изчерпателно са изброени и хипотезите, при които парламентът може да освободи предсрочно член на Комисията за финансов надзор и затова се надява Ралица Агайн сама да освободи поста.

Българския Кодекс за застраховане предвижда клоновете на застрахователните фирми от страни на Европейския съюз да внасят вноски в Гаранционен фонд. Парите във фонда служат за покритие на щети при липса на застраховка гражданска отговорност. Парите от фонда не могат да служат за връщане на вноските на гражданите, които имат полици от "Олимпик". Ако кипърски съд обяви фирмата в несъстоятелност тези хора се превръщат автоматично в кредитори и ще получат автоматично пари от кипърския гаранционен фонд. Ако фирмата обаче бъде прекратена по друга начин, ще е нужна правна помощ. Именно за изясняване на тази ситуация днес в 14.00 часа министърът на външните работи Екатерина Захариева и министър Горанов викат в МВнР посланика на Кипър. Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на "Олимпик", посочи Горанов.

На срещата в МВнР днес ще бъдат поставени няколко основни въпроса, по които ще искаме съдействие на кипърските власти и официално потвърждение от кипърското финансово министерство за начина, по който ще тече процедурата, допълни министърът на финансите Горанов.

КФН не се е поинтересувала от правилата и процедурите, които следват за ЗК "Олимпик" след обявяването на фирмата в несъстоятелност и не е уведомила Народното събрание и правителството за рисковете, които предстоят за застрахователния сектор. КФН не е обърнала и внимание за доста по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК "Олимпик", каза финансовият министър. Горанов посочи, че компанията е превела неоснователно два милиона лева на Гаранционния фонд в България, които обаче трябва да бъдат върнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай