14:40 ч.

20.08.18

2 мин.

0

3

0

Кабинетът иска оставката на Ралица Агайн заради фалиралия застраховател „Олимпик“

от редактор |

Кабинетът иска оставката на Ралица Агайн заради фалиралия застраховател „Олимпик“

Снимка: БГНЕС архив


Правителството иска зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн да си подаде оставката, заради случая със застрахователната компания "Олимпик". Това съобщи пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че това е позицията и на ПП "ГЕРБ", тъй като премиерът Борисов е и лидер на партията.


Днес в Министерския съвет имаше среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на финансите и с председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова-Ганозова, представители на застрахователния бранш, експерти и служители от ДАНС. Застрахователният кодекс не предвижда възможността правителството да поиска оставката на зам.-председател на КФН, изчерпателно са изброени и хипотезите, при които парламентът може да освободи предсрочно член на Комисията за финансов надзор и затова се надява Ралица Агайн сама да освободи поста.


Българския Кодекс за застраховане предвижда клоновете на застрахователните фирми от страни на Европейския съюз да внасят вноски в Гаранционен фонд. Парите във фонда служат за покритие на щети при липса на застраховка гражданска отговорност. Парите от фонда не могат да служат за връщане на вноските на гражданите, които имат полици от "Олимпик". Ако кипърски съд обяви фирмата в несъстоятелност тези хора се превръщат автоматично в кредитори и ще получат автоматично пари от кипърския гаранционен фонд. Ако фирмата обаче бъде прекратена по друга начин, ще е нужна правна помощ. Именно за изясняване на тази ситуация днес в 14.00 часа министърът на външните работи Екатерина Захариева и министър Горанов викат в МВнР посланика на Кипър. Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на "Олимпик", посочи Горанов.


На срещата в МВнР днес ще бъдат поставени няколко основни въпроса, по които ще искаме съдействие на кипърските власти и официално потвърждение от кипърското финансово министерство за начина, по който ще тече процедурата, допълни министърът на финансите Горанов.


КФН не се е поинтересувала от правилата и процедурите, които следват за ЗК "Олимпик" след обявяването на фирмата в несъстоятелност и не е уведомила Народното събрание и правителството за рисковете, които предстоят за застрахователния сектор. КФН не е обърнала и внимание за доста по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК "Олимпик", каза финансовият министър. Горанов посочи, че компанията е превела неоснователно два милиона лева на Гаранционния фонд в България, които обаче трябва да бъдат върнати.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:51 · 21.08.2018
правителството щом разрешава,значи може да се краде.
Потребител · 22:40 · 20.08.2018
Горанов-ците са Мафията.Куршуми за тия...
oпетков · 17:55 · 20.08.2018
Ужасяващо е когато тези, които ни управляват не познават законите на държавата. Значи българският фонд трябва да върне парите на "фалиралата" пирамида", а потърпевшите от кражбата няма да си върнат и една стотинка. От километри личи, че компанията е фалирана умишлено и са оставили един бушон да изгърми. Интересно е също как тази компания е получила лиценз за застрахователна дейност. Какво прави и цацаратурата досега?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент