Италия съди Standard and Poor's и Fitch за манипулиране на пазара

Италия съди Standard and Poor's и Fitch за манипулиране на пазара | StandartNews.com

Италиански съд изправи служители от агенциите за кредитен рейтинг Standard and Poor's и Fitch във вторник пред обвинения за манипулиране на пазара, свързани с намаляването на рейтингите на държавния дълг на Италия по време на дълговата криза в еврозоната през 2011 г. и 2012 година, предаде Ройтерс.

Съдът в малкия южен град Трани подведе под отговорност и двете фирми за действията на служителите им. Процесът ще започне на 4 февруари 2015 г. Пред съда ще бъдат изпратени петима настоящи и бивши служители на Standard and Poor's и един на Fitch, по обвинения, че докладите им са публикувани в часове, в които борсите са отворени и са нанесли големи щети на фондовите и облигационни пазари.

Standard and Poor's коментира, че обвиненията са "напълно неоснователни и не са подкрепени с каквито и да било доказателства". Fitch от своя страна съобщи, че не приема обвиненията на съдията и е сигурна, че агенцията и служителите й ще бъдат оправдани в бъдеще.

Обвинението първоначално възнамерявало да включи в делото и третата голяма рейтингова агенция – Moody's – но прокурорите се отказали от тази идея.

Делото за пазарни манипулации и злоупотреба с класифицирана информация е знак за широкоразпространеното в Италия мнение, че рейтинговите агенции са изиграли значителна роля в разгарянето на световната финансова криза.

Резките снижавания на рейтингите за мнозина са причината на загубата на доверие в достигналия 2 трилиона евро държавен дълг на Италия, което доведе страната до състояние, близко до това на Гърция.

Докладите, заради които е заведено дело, са публикуваният от Standard and Poor's през януари 2012 г., с който рейтингът на държавния дълг на Италия се снижава от А на BBB+, и докладът на Fitch, който намалява рейтинга от А+ на А-.

Адвокатите на двете рейтингови агенции поставиха под съмнение юрисдикцията на съда в Трани – малък град в Пулия, отдалечен от финансовите центрове Рим и Милано. Прокуратурата обаче посочи,

Прокуратурата обаче посочи, че тъй като докладите са публикувани извън страната, всеки италиански съд има юрисдикция да разгледа делото. Началото му беше дадено, след като прокуратурата в Трани получи жалби от две групи за защита на правата на потребителите, които бяха отхвърлени от съдилища в Милано и Рим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай