Хазната с излишък от 2,38 милиарда

Хазната с излишък от 2,38 милиарда | StandartNews.com

Държавният бюджет има излишък от 2,386 млрд. лв. (2,4% от БВП) в края на октомври, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Само за месец октомври обаче хазната има дефицит от 34,7 млн. лв.

Причината за това е, че традиционно част от планираните разходи за годината се концентрират в последното тримесечие, коментират от МФ. Това се дължи на по-високите разходи, свързани с разплащане на инфраструктурни и инвестиционни проекти предвид етапите на тяхното изпълнение и приключване на строителния сезон. Освен това през есенно-зимния сезон са по-високи социалните разходи, разходите за издръжка и др. Затова през последното тримесечие на годината се очаква превишение на разходите над приходите и свиване на отчетения досега бюджетен излишък.

Приходите в държавната хазна към края на октомври са в размер на 29,152 млрд. лв. (82,3% от плана за годината). Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2,222 млрд. лв., или с 8,6% спрямо същия период на миналата година. Получените средства от ЕС обаче са значително по-малко, като за цялата година се очаква получените помощи да са само 42,2% от заложеното в закона за бюджета.

Разходите на държавата до края на октомври са 26,766 млрд. лв., което е 72,8% от годишния план. Разходите нарастват с 1,91 млрд. лв., или със 7,7% спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на повишаването на пенсиите от средата на миналата година и от юли 2017 г., както и на увеличение на разходите на хазната за субсидии и за заплати, коментират от МФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай