Хампарцумян: Безумие е да се спасява КТБ

Банковата система не е застрашена, подчерта финансистът

Хампарцумян: Безумие е да се спасява КТБ | StandartNews.com

За да бъдат изплатени гарантираните влогове е нужен нов дълг от 1,5 млрд. лв.

София. Безумие е да се спасява КТБ, защото това ще значи да се налеят 4-5 млрд. лв. Банката технически не е фалирала, най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян пред bTV.

„Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да съживи тази банка. Но това би било безумие, защото говорим за 4-5 милиарда, които трябва да се сложат като ликвидност. Това означава, че от всеки работещ българин трябва да се вземат по 2000 лева, за да се спаси банката", посочи той.

Изпълнителният директор на „Уникредит Булбанк" посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам (те са в спасителния фонд).

Според него фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.

„Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката", каза банкерът и напомни, че Оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев.

Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си.

По думите му вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период.

Той определи случая като „криминален".

„Прокуратурата трябва да каже дали е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби", коментира той.

Хампарцумян подчерта, че банковата система не е застрашена.

„Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален", картинно описа ситуацията на по-общо равнище Хампарцумян.

„Това, което се случи с КТБ, още веднъж напомня, че когато човек избира банка, трябва да избира внимателно, както избира училище за децата си, зъболекар, модел кола, жена, мъж...", заяви банкерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай