Граждани изтеглиха 45 млн. от банките

Граждани изтеглиха 45 млн. от банките | StandartNews.com

Спестяванията на домакинствата в банките през месец май намаляват с 45 млн. лв. и достигат 43,192 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е второто понижение от началото на 2016 г. и е сигнал, че хората търсят алтернативни начини за спестяване или предпочитат да харчат, вместо да държат парите си на депозит с ниски лихви. Въпреки това общата сума на депозитите в баните през май се увеличава с 538 млн. лв. и достигат 64,119 млрд. лв. Това се дължи на увеличението на спестяванията на бизнеса и на финансови компании като пенсионни фондове и застрахователи. Отливът на депозити на граждани идва месец след като беше отчетен най-големият приток на спестявания от началото на 2016 г. Въпреки това за пет месеца гражданите спестиха само 606 млн. лв. спрямо 1,3 млрд. лв. за същия период на 2015 г. Част от парите на хората може да са се насочили към имотния сектор, към други алтернативни на депозитите инструменти за спестяване като взаимни фондове, застраховки "Живот" или доброволно пенсионно осигуряване, както и за потребление, за което се залага, че ще движи икономическия растеж през 2016 г.

Депозитите на нефинансовите предприятия през май нарастват с 362 млн. лв., като почти компенсират общия спад от 374 млн. лв. за предходните два месеца. В края на май общата сума на фирмените вложения в банките се повишава до 17,653 млрд. лв. Спестената сума от 362 млн. лв. през май е най-голямата за фирмите от началото на 2016 г., при положение че от последните пет месеца имаше три на спад на депозитите им.

Кредитите за бизнеса продължават да намаляват като през май се свиват с 59 млн. лв. до 30,017 млрд. лв. В резултат за година заемите за бизнеса намаляват с 1,1%. Кредитите за домакинствата обаче се увеличават с 80 млн. лв. за месец и достигат 18,078 млрд. лв. Въпреки това на годишна база заемите за домакинствата отчитат спад с 1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай