Готови ли сте за нова криза в Еврозоната?

Готови ли сте за нова криза в Еврозоната? | StandartNews.com

Рубриката на „Стандарт" и www.ewminteractive.com предлага различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

24 юли 2012 година. Еврозоната се тресе в невиждана до този момент дългова криза. В същото време единната европейска валута едва се задържа над 1.20 спрямо щатския долар, след пропадане от почти 30 цента в рамките на малко повече от година. Опасенията около оцеляването на самия Европейски съюз се засилват пропорционално с нарастването на паниката. Лидерите на най-развитите държави членки, ръководителите на институции като Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, както и финансовите министри на държавите от ЕС провеждат ежедневни срещи в опитите си да овладеят ситуацията.

8 май 2014 година. Минали са по-малко от две години. Еврото се намира близо до висините на 1.40 спрямо щатската валута, възстановявайки близо 20 цента от стойността си. За разпад на Еврозоната вече не се чува и дума, а институциите като че ли са възвърнали обичайния си ритъм на работа.

11 май 2014 година. Авторитетното издание Financial Times публикува първата част на статията „Как eврото беше спасено". Материалът проследява подробно най-важните разговори, срещи и решения, взети през 2012 година, които, според автора й, предотвратиха катастрофата в Еврозоната.

За целите на по-доброто визуално представяне нека означим тези три дати върху графиката на курса EUR/USD.

Както можете да видите, статията на Financial Times идва като закономерно обобщение на растежа от последните 2 години. От самото й заглавие личи оптимизмът относно бъдещето на курса на eврото. Усещането, че най-лошото е отминало, се е настанило и сред мнозинството анализатори и експерти, като не липсват прогнози за 1.45 и дори 1.55 в края на годината. Интересното обаче е какво се случи с EUR/USD след върха от 1.40. Наистина ли Еврото беше в безопасност, както твърдяха Financial Times?

Следващата графика показва къде се намира курсът на европейската валута срещу долара в настоящия момент, както и пътя, който той измина от месец май досега.

Сами виждате, че курсът се намира в състояние подобно на свободно падане, като към момента се разменя на нива около 1.28. Иронично съвпадение ли е, че точно когато „Как eврото беше спасено" излезе, единната валута започна нов срив, който само за пет месеца стопи цели 12 цента от предходния ръст?

Нашият отговор е „не". Светът осъзна настъпването на Голямата Рецесия едва след фалита на "Lehman Brothers" през септември 2008 година, когато всъщност кризата бе започнала почти година по-рано – през октомври 2007. Сегашната ситуацията с курса на EUR/USD е същата. Разчитайки на закъсняващите спрямо пазара икономически доклади и новини, икономистите закъсняват и в прогнозите си. Получава се така, че точно когато те най-накрая добият увереност в дадена тенденция, тя вече наближава края си. Припомнете си окуражаващите съвети на видни експерти относно покупките на имоти и инвестирането на борсата през 2007 година. След това си припомнете разрушителните последствия, които изтърпяха онези, които се вслушаха в тези съвети.

Икономистът може да бъде много полезен, когато анализира настоящата ситуация, за да вземе възможно най-доброто решение сега и в момента. Сегашната ситуация обаче няма да се задържи безкрайно дълго време. Тя също така не дава никакви конкретни насоки относно бъдещото развитие. Поради тези две причини икономистите често са неподготвени за внезапни промени в пазарните трендове.

В такъв случай изниква въпросът могат ли изобщо да се правят верни прогнози за пазарните цени и курсове и ако да – как? Методите, позволяващи подобни постижения не са един или два. Този, който ние използваме се нарича „Вълнови принцип на Елиът". Именно него приложихме, когато в прогноза за www.ewminteractive.com от 30 март 2014 година споменахме, че EUR/USD би трябвало да достигне 1.40, но когато това се случи вероятно ще сме близо до точката на обръщане.

Тъй като към момента EUR/USD се движи спрямо тази прогноза, редно е да се запитаме „колко още надолу?". За да отговорим, трябва да погледнем графика на курса, показваща движението му от 2008 година насам.

Без да се впускаме в технически подробности ще кажем, че нива на Еврото от около 1.15 спрямо щатския долар са много вероятни. Спрямо сегашните стойности това би означавало срив от още 13-15 цента. Разбира се, на пазара няма гаранции, а само вероятности. Ако тази прогноза се реализира, възможно е да станем свидетели на повторение на събитията от 2012 година и Еврозоната отново да бъде разтърсена, може би дори по-силно.

Готови ли сте?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай