Горанов: Ограничаваме разходите на министрите

Горанов: Ограничаваме разходите на министрите | StandartNews.com

При планиране на разходите на отделните ведомства опитваме максимално да налагаме ограничения, така че всеки разпоредител с бюджетни средства да осъзнава, че харчи пари на данъкоплатците и трябва да го прави по максимално ефективен начин. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за списание "Икономист". Той обясни, че целта на министерството е постигане на балансиран бюджет в средносрочен план чрез увеличаване на приходите и намаляване на разходите.

"Приоритетно усилията са насочени към увеличение на приходите. Предлагаме и промени в закона за ДДС, които гарантират, че няма да има измами при търговията с горива", каза Горанов. Предложението е фирмите, които търгуват с течни горива, да дават обезпечение пред НАП в пари, ДЦК или банкова гаранция. Умерен оптимист съм, че имаме възможност да приключим с по-малък от заложения дефицит, каза министърът. По отношение на облагането на доходите Горанов коментира, че е за запазване на плоския данък от 10%. "Политиката трябва да се прави през разходната част, а не през приходната", каза министърът.

На въпрос защо с цените в ютилити сектора се провежда социална политика, Горанов отговаря, че това е грешка. "Ако се сложи реалната цена, ако се премахне изкуственото потискане на някои цени, пазарът ще сработи така, че инструментариумът на правителството за правене на социална политика ще нарасне. С потискането на тези цени по-ниски цени плащат и по-бедните, и богатите", каза министър Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай