Финанист пази правата на инвеститорите

Финанист пази правата на инвеститорите | StandartNews.com

Положените усилия трябва да се оценяват, за да се изгради доверие и лоялност, казва Владимир Савов

Човек с изключително богат опит от работа си в международни финансови институции отговаря за надзора върху инвестиционната дейност на капиталовия пазар в България. Владимир Савов е член на Комисията за финансов надзор (КФН), натоварен с анализ и оценка на финансовите пазари, защита на интересите на потребителите и инвеститорите. От 12 ноември до избирането на титуляр той изпълнява и длъжността зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност".

Владимир Савов е роден е през 1971 г. Завършва Английската гимназия във Варна, след което става магистър по международни икономически отношения в УНСС. Няколко години работи в Булбанк. Решава да продължи образованието си в чужбина и кандидатства в три от водещите световни бизнес училища. Приемат го и в трите, но той избира MBA програмата на London Business School. Оценява двете години, които прекарва там, като изключително вълнуващи и стойностни, тъй като университетът предлага не само високо качество на образование и отлични възможности за нова кариера, но и уникална среда, контакти с интересни хора от много националности, с които и до днес поддържа връзка. След като завършва MBA програмата, получава възможност за работа в Москва. Заминава с идеята, че ще бъде в руската столица временно, но кариерата му се развива изключително успешно и той прекарва там цели 13 години, като извървява пътя от анализатор до управляващ директор в международни и руски инвестиционни банки.

Преди около година се мести в България, тъй като е избран от парламента за член на КФН заради задълбочената си финансова експертиза и по предложение на председателя й Стоян Мавродиев. Оценява Комисията за финансов надзор като една от най-важните институции в страната, тъй като е призвана да защитава потребителите на небанкови финансови услуги, да повишава финансовата грамотност на хората и да регулира три изключително важни и перспективни сектора: капиталовия пазар, застраховането и пенсионното осигуряване. Впечатлен е от хората, които работят в КФН, тъй като те са добри професионалисти и са силно отдадени на работата си. Всичко това го убеждава, че завръщането му в България е правилна и добра стъпка.

Като дете Владимир Савов си е мечтал да стане моряк - дядо му е капитан, а баща му - главен механик на кораб. Пътувал е заедно с баща си до далечни страни, а също така е преминал военна служба в Морското училище във Варна със специалност щурман, но с времето се разделя с тази своя мечта и се отдава на кариерата на финансист. Има две деца - дъщеря и син, които са ученици. Обича да прекарва свободното си време с тях: да им помага в ученето или да играят различни игри. Заявява убедено, че няма по-добре прекарано време от споделеното с децата. Отскоро е запален по голфа, но за съжаление това е хоби, което изисква много свободно време, а то е дефицит в натовареното му ежедневие.

Може да свири на пиано и китара - когато му се удаде случай, го прави с голямо удоволствие. Фен е на старите, но вечни хард рок парчета, на джаза и класическата музика. Слуша Beatles, Led Zeppelin, AC/DC, Ела Фицджералд, Ета Джеймс и др. Една от книгите, които най-много го е впечатлила напоследък, е "Мисленето: бързо и бавно", на Нобеловия лауреат по икономика Даниел Канеман. Обича да ходи на театър и кино, а също и да пътува. Споделя, че не спира да се възхищава на многобройните красиви кътчета в България, които постоянно преоткрива. Житейската му нагласа може да се опише с една дума, integrity - "почтеност", но и "цялост". Неговият стремеж е винаги да има единство между това, което си поставя за цел, и това, което прави и говори, защото само така си тежиш на мястото и хората те уважават. Като лидер и мениджър Владимир Савов се стреми да поставя екипа и хората, с които работи, наравно с постигането на зададените цели, защото именно хората са тези, които постигат важните резултати и правят така, че работата да върви по-добре от очакваното. Според него положените усилия трябва винаги да се забелязват и да се показва на хората, че качествата им са оценявани. Само когато този принцип неизменно се спазва, се изгражда така необходимото във всяка сфера доверие и лоялност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай