Fibank проведе среща с миноритарните акционери

Fibank проведе среща с миноритарните акционери | StandartNews.com

Ръководството на Fibank (Първа инвестиционна банка) е провело днес среща с миноритарните акционери на банката, научи "Стандарт нюз".

Редовните срещи са част от политиката на банката по прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които Fibank прилага стриктно в своята дейност.

На срещата са присъствали Васил Христов, Главен изпълнителен директор (CEO), Димитър Костов, Главен директор Риск (CRO) и Живко Тодоров, Главен финансов директор (CFO).

По време на срещата е направен обзор на представянето на банката през първите 3 месеца от годината, като ръководството на банката изрази своите позитивни очаквания за резултатите и през второто тримесечие. Фокусът на вниманието на присъстващите бе ръста на печалбата, който отчита банката през годината. Васил Христов е посочил, че след пълното и предсрочно погасяване на ликвидната подкрепа от страна на банката, се наблюдава стабилен ръст на новооткритите депозити.

По време на срещата присъстващите миноритарни акционери са имали възможност да обсъдят с ръководството на банката важни за тях теми като възможността за разпределяне на дивидент и очакваните резултати от провежданата в момента оценка на качеството на активите на банките.

Димитър Костов е подчертал, че банката води по-консервативна политика по отношение на управлението на кредитите, като по този начин значително е намалила кредитния риск.

На срещата е бил представен и един от новите продукти на Fibank – дигиталната карта, която представлява иновативна платформа за дигитални плащания, предложена за първи път в България и на Балканите в сътрудничество с MasterCard. Регистрираният интерес към услугата надминава очакванията на банката и интензивното развитие в този пазарен сегмент ще допринесе за повишаващите се финансови резултати.

Димитър Костов е запознал миноритарните акционери със стратегията на банката да се фокусира към кредитна експанзия сред малките и средни предприятия в страната, и в ритейл сегмента. Тази политика допълнително ще диверсифицира пазарните рискове и ще засили стабилните позиции на банката.

Към 14.30 часа днес стойността на акциите на Първа инвестиционна банка на БФБ се покачва с 1.73% от началото на днешната борсова сесия. През последния месец цената на акциите на банката се е повишила с 34.28%1

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай