Фалит на КТБ до дни (ОБЗОР)

Искат държавата да е с кеша и да си го търси в Белград, възмути се Борисов

Фалит на КТБ до дни (ОБЗОР) | StandartNews.com

ЕПИК иска да нарушим правилата на ЕС, депутатите се отказаха да спасяват трезора

София. До дни се очаква да започне процедурата по обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка и отнемането на лиценза й. Партиите в парламента се отказаха вчера от спасяването на трезора и върнаха топката на БНБ. Така КТБ, която бе поставена под специален надзор на 20 юни, ще затвори окончателно врати.

До вчера около обяд депутатите все още имаха намерение да се опитат да спасят трезора. Тогава обаче гуверньорът на БНБ Иван Искров прочете в пленарна зала последното писмо на консорциума между ЕПИК, Оманския фонд и "Джемкорп". Условията, поставени от него, възмутиха депутатите и особено на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Генерала събра парламентарната си група. Тя реши да оттегли точката, която предвиждаше удължаване на срока и предоставяне на възможност БНБ да получи още малко време за преговори с инвеститора. След като Искров прочете кореспонденцията, Борисов я нарече "нагло писъмце". "Те ни предлагат да създадем едно дружество, в което ние да сме с кеша, а после да го търсим в Белград и всички да сме вкупом виновни. Към момента не виждам смисъл да се прави каквото и да било", отсече Генерала.

"Има си закон, да се спазва", добави той след решението на ПГ на ГЕРБ. "Чакахме Искров да даде своя доклад, а неговият доклад е категоричен - банката е в много тежко състояние и практически не може да се оздрави. Цялото решение на бюджетната комисия няма смисъл", обясни Борисов.

С огромно мнозинство от 151 гласа парламентът отхвърли решението за удължаване на срока за преговори. "Против" нямаше, само седем депутати се въздържаха.

В самото писмо на консорциума, в което те изрично са подчертали, че не поражда правна обвързаност, се изисква държавата да предостави 2.3 млрд. лв. кеш за оздравяване на банката. Инвеститорът щял да даде още толкова, но под формата главно на активи, които очаква да придобие от фирмата на Цветан Василев "Бромак", и кеш. Планът на авторите на писмото включва още да се отложи достъпът на вложителите до гарантираните депозити, а тези с негарантирани по закон влогове да приемат намаление на вземанията си. Консорциумът не уточнява с колко. При приемане на по-голяма редукция пък трябвало да им се плати веднага с ДЦК. Инвеститорите предвиждат държавата да осигури законодателство, което да позволи реализирането на този план, независимо че е в пълно противоречие с правилата в ЕС.

Искров заяви, че освен Оманския фонд, "Джемкорп" и ЕПИК не са проверявани и не се знае дали отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции. А проучването ще отнеме време. Гуверньорът на БНБ посочи още, че изпълнението на плана, предложен от инвеститорите, ще струва на държавата повече, отколкото спазването на сегашното законодателство.

Депутатите гласуваха още Народното събрание да приеме законодателни промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на ЕС. Те приеха и решение, с което препоръчват на БНБ да наеме международна разследваща фирма, която да проследи паричните потоци. Министерски съвет пък ще трябва да подготви и законодателни промени в областта на банковото дело.

Очаква се най-късно в понеделник Централната банка на основа на данните от анализа, оценката и заключението на одиторските фирми да приеме отчет, според който КТБ е с отрицателен собствен капитал. И да започне процедура по несъстоятелност на трезора.

Започваме да говорим с имена

Йордан Цонев, ДПС

Имаме подозрения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с един икономически кръг, който има свои представители в българския парламент. Този кръг вече придобива депозити, дисконтирани на 50%, но водени от принципа да не обвиняваме, ще го направим, когато това стане факт. Ще видите кой е искал фалита на КТБ и ще видите кой организира протестите. Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Нищо не може да бъде направено за банката. Да кажа една дума и за обвиненията, че фалитът на КТБ бил започнал с медиите на Пеевски. Не е вярно - в. "Капитал" публикува всички фирми, които сега ги виждаме в свързаните лица. Поздравявам разследващите от "Капитал". Срещу кого започна проверката по сигнал на "Протестна мрежа". Може ли Пеевски да е едновременно обект и субект на сигнала. Тогава? Тогава ние ще започнем да говорим с имена. Позицията на ДПС е ясна и принципна - ние сме за пълна прозрачност и международно разследване, което ще отнеме възможността да хвърляте срещу нас и в частност срещу г-н Пеевски обвинения на ангро. Готови сме да променим всички текстове, които ще доведат до по-голяма прозрачност. Този модел - КТБ, е криминален, такъв удар по банковата система не е нанасян никога, общата маса на фалиралите банки е 2,5 млрд. долара, а тук имаме - 5,3 млрд. обезценка. Това е моделът "Кой" - хайде да го разплетем.

БНБ носи вината

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Ако БНБ си беше на мястото с нейния надзор, това нямаше да се случи. Г-н Искров, при този крехък мир, който има между политическите партии за нормална работа в парламента, вие искате да ни вмените отговорности, които не са наши. По време на управлението на ГЕРБ имаше световна криза, а нямаше фалити. Беше най-тежката криза в света, но ние подпомагахме всички банки и нито една не фалира. За съжаление проспаното време с личната вина на управителя и подуправителя ни изправя пред ситуация, която г-н Искров не пожела да каже - колко пари ще ни струва единият или другият вариант. Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим банката. Чакахме Искров да даде доклада. Неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а на практика в много тежко състояние. Имаше надежда, че вчера въпросният фонд ще даде оферта, с която би могло да се възстанови, оздрави или спаси банката. Сутринта се запознах с това, което Искров от трибуната на парламента прочете. Аз съм опитен човек, това не може да спаси банката.

Три линии на виновни

Менда Стоянова, ГЕРБ

За мен по случая КТБ се очертаха три линии на причинители, да не кажа виновни. В първата са собствениците на КТБ и управлението на банката, която явно е вземала абсолютно безотговорни решения. Някои от тях граничат с престъпления. Във втората са държавните институции - Банков надзор на БНБ и ДАНС, в която е финансовото разузнаване. Направихме супермегаструктурата, на която това са й основните задължения - да преследва пране на пари. Дано сега тези органи си свършат работата и да предотвратят ограбването на банката. Третата линия, която никой не засегна, е тази на частните институции - одиторите. Всички големи и малки предприятия са задължени да заверяват отчетите, балансите. Къде беше одиторът на КТБ? Всички трябва да си понесат вината - наказателна и морална.

Къде са били ДАНС и Банков надзор?

Румен Гечев, БСП

В условията на паричен съвет единствената функция на БНБ е банковият надзор. И тук има въпроси, на които трябва да бъде намерен отговор. Не направи ли впечатление на Банковия надзор тази изключителна свързаност в банката? Защо 138 кредитополучатели с близо 400 договора контролират 70% от кредитния портфейл? Този изумителен кредитен риск не е ли забелязан? Става дума за повече от 4 млрд. лв. По 8-10 фирми от тях се намират на един адрес. Не е ли направило впечатление, че за повечето от тях буквално часове или дни след това кредитът е пренареждан и пращан на банки, физически и юридически лица? А на ДАНС? Не им ли направи впечатление изключително високата лихва по депозитите, което е сигурен знак, че банката е в затруднение. БСП настоява за изпълнението на закона такъв, какъвто е. Не сме съгласни бюджетът на България да се връзва едва ли не за всякаква банка, която има някакви временни проблеми или каквито и да е проблеми.

Налеем ли държавни пари, и други ще искат

Мартин Димитров, Реформаторски блок

От самото начало настояваме за международно разследване. Ако то не бъде проведено, хората, които са замесени, ще повторят след години.

Най-ефективният и евтин начин е гаранция за взимането на кредит на фонда, защото няма движение на пари, няма увеличаване на дефицита, а фондът има собствени приходи, с които да покрие заема. Ние сме против наливането на държавни пари, защото това е увеличаване на дефицита над 3%, което ще се превърне в системен проблем. И защо да се харчат държавни пари за спасяване на банка, имаме перфектно законодателство, което може да бъде приложено. Увеличаване на срока ще позволи и провеждането на още цесии и прихващания и така може да се реализират негарантирани депозити преди гарантирането. Бихме създавали прецедент всяка една банка, ако стигне до такава ситуация, да чака държавата да плати за това. Всяка смяна на правилата в последния момент е нечестна.

Очакват ни дела

Румен Порожанов, министър на финансите

Предлагам на Менда Стоянова, но на закрито заседание, да коментираме ефектите за икономиката. Те ще са тежки. Във всички случаи ще струва много на държавата и, поглеждайки във времето, ще има доста негативни ефекти върху публичните финанси. И препоръка към БНБ - одитът да бъде заверен. Движение на пари има и ще има, ще има и съдебни дела, затова заверете одитите. В момента има дебат по темата за преоценката, така че една заверка на този одит ще помогна на държавата.

Трябва да си държим парите на Сейшелите

Вежди Рашидов, ГЕРБ

Вие искате да кажете, че вложителите не са данъкоплатци. Разделяте държавата от българския народ. Благодаря, че 6-7 милиона стоят за крадене, а останалите пари на честния български данъкоплатец отказвате да ги спасите. Научих се, българите трябва да си държат парите по Сейшелите, по-сигурно е. Днес тази банка не само да ни е за урок, хак да ни е. Няма кой вече да слага пари в банки. Има много хора, на които можем да завиждаме на костюмите, но те се оказват бедни, според регистрите на Сметната палата. Благодаря ви от името на ощетените 500 000 за това, че съдействахме на 5-6 човека да ни окрадат. Благодаря за кражбата.

Проверяват шефовете за фалшиви отчети

Христов, Панталеев и Зафиров на графологична експертиза

Изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка се явиха в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, за да бъдат изследвани почерците им. Георги Христов, Александър Панталеев и Илиан Зафиров са били изследвани за изготвянето на назначена графологична експертиза за нуждите на разследването, потвърдиха от прокуратурата.

Експертизата трябва да покаже дали шефовете са одобрявали кредитите, източили банката, както и дали точно те са подавали подправени отчети към Банков надзор на БНБ.

Първи от сградата на Следствието излезе Георги Христов. Призоваха ме по телефона, дадох сравнителен материал за експертизата, лаконично каза той. Колегата му Панталеев отказа всякакъв коментар и побърза да си тръгне.
"Тая дупка от 4.2 млрд. лева в КТБ откъде я изкопаха? Тя стига чак до Китай. Това е атака, това е война, а кой има интерес от това ще се разбере", заяви Зафиров на излизане. Според него не е късно КТБ да бъде оздравена.

"Просрочията са само 12% върху 5 млрд. лева портфейл, това е към 600 млн. лева", обясни изпълнителният директор. Това можело да стане с помощта на държавата, което не означавало непременно със средства от бюджета. Зафиров обаче не уточни откъде. Той защити служителите на Банков надзор, но нападна Иван Искров. "Как успя г-н Искров да намери и събере всички политически сили за един уикенд, заедно с правителството, и да решат сходен проблем, а две седмици не намери време да предложат какъвто и да е вариант на КТБ?", каза Зафиров.

Плащат влоговете до края на ноември

До края на ноември ще бъдат изплатени гарантираните влогове до 196 000 лева на депозантите в Корпоративна търговска банка. До дни БНБ ще подготви отчет за трезора, който да обхваща времето до 31 октомври. Очаква се да отчете отрицателен собствен капитал и това води до законовото задължение на Централната банка да отнеме лиценза до пет дни след обявяването на данните. Не по-късно от 20 дни след решението на БНБ за отнемане на лиценза започва изплащането на гарантираните влогове. Този срок от почти три седмици е предвиден, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да събере нужните средства. Преди дни неговият шеф Росен Николов обяви, че институцията е готова, което означава, че изплащането може да започне и доста по-рано. Не са гарантирани средствата на държавата и общините, както и влоговете с индивидуално договорени по-добри условия от тези, които банката публично предоставя. Вложителите с по-големи суми стават кредитори на трезора. Те може да получат част от парите си, след като в банката влезе синдик и разпродаде активите на трезора. След осребряването на имуществото или продажбата се погасяват задълженията към кредиторите в определен ред, при недостиг на средствата те се разпределят по съразмерност.

ЕЦБ ни дава експерти

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констанцио на среща във Франкфурт с председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев е изразил готовност при поискване от страна на България ЕЦБ да предостави експертна помощ за подготвяне на възможни промени в банковото законодателство - след политически консенсус за необходимостта от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай