ЕЦБ пусна печатницата на пари

ЕЦБ пусна печатницата на пари | StandartNews.com

Европейската централна банка в понеделник даде началото на мащабната си програма за изкупуване на държавни облигации, чрез която до септември 2016 г. ще влива в икономиката на еврозоната по 60 млрд. евро месечно, предаде DPA. Целта е програмата на обща стойност над 1 трлн. евро да стимулира икономическия растеж в еврозоната и да ускори инфлацията, която за януари е минус 0,6% на годишна база, а за февруари се очаква да бъде минус 0,3%.

ЕЦБ ще печата нови пари, с които ще изкупува ценни книжа. Целта е през търговските банки, от които ЕЦБ ще изкупува облигации, свежите пари под формата на кредити да достигнат компаниите и потребителите. По този начин могат да бъдат засилени потреблението и инвестициите и да се стимулира икономиката.

ЕЦБ иска чрез новата схема да се предотврати трайна дефлация, тъй като продължителен спад на потребителските цени може да възпрепятства икономическия растеж. При дефлация има опасност компаниите и потребителите да свият инвестициите и покупките си, изчаквайки цените да се понижат още.

Мнозина експерти обаче са скептични, че количествените улеснения ще окажат желаното въздействие. Те се опасяват от образуване на нов ценови балон заради изобилието от евтини пари. Спорно е също така откъде ЕЦБ ще изкупува държавни облигации, тъй като през последните седмици редица банки заявиха, че няма да продават ценните книжа от активите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай