ЕЦБ: Осигурете достъп до влоговете в КТБ

Централната банка предлага помощ за промяна в банковото законодателство, е посочил Витор Констанцио

ЕЦБ: Осигурете достъп до влоговете в КТБ | StandartNews.com

Присъединяването към единния банков надзор и еврозоната трябва да са национални приоритети, смята Стоян Мавродиев

Франкфурт. Европейската централна банка стана поредната международна институция, която призова за осигуряването на достъп на вложителите в КТБ до техните блокирани депозити. Това е станало по време на среща на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев с вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио.

Констанцио е подчертал, че с оглед съхраняване на доверието във финансовата и в частност в банковата система, и минимизирането на дългосрочните отрицателни ефекти върху икономиката, в случаи, подобни на кризата с КТБ АД е целесъобразно да се търсят бързи и ефективни решения насочени към осигуряване на достъп на вложителите до техните гарантирани средства, които са блокирани.

Той е изразил готовност, при поискване от страна на България, ЕЦБ да предостави експертна помощ за подготвяне на възможни промени в банковото законодателство – след политически консенсус за необходимостта от такива.

Стоян Мавродиев е изразил мнение, че включването на България към механизма за единен банков надзор, както и възможно най-бързото присъединяване към Еврозоната трябва да са национални приоритети със стратегическо значение, като реализирането им ще спомогне за запазването на финансовата стабилност в страната и по-добра защита на икономиката й от сътресения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай