ЕС въведе нови правила за инвестиционните посредници

ЕС въведе нови правила за инвестиционните посредници | StandartNews.com

Нови правила за работата на инвестиционните посредници се въвеждат в ЕС. Комисия за финансов надзор организира семинар за членове на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българската асоциация на управляващите дружество, Асоциация на банките в България, БФБ и Централен депозитар. Темата на семинара - Новата правна рамка MiFID II, предизвика голям интерес и над 100 представители на бизнеса участваха в обучението. Семинарът бе открит от Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност". Той акцентира върху важността на новата правна рамка, която се инициира от ЕС в областта на финансовата сфера и която е с цел предотвратяване на кризисни ситуации и по-голяма защита на потребителите.

Експертите на КФН представиха общата законодателна рамка на MiFID II, изискванията към дейността на инвестиционните посредници (ИП), както и изискванията към акционери и съдружници с квалифицирани дялови участия в ИП, спецификата на обвързаните агенти, както и изискванията за отчетност на сделките с финансови инструменти съгласно MiFID II.

Димитър Койчев, директор на „Международно сътрудничество", посочи световната финансова криза като основна причина, довела до преминаването от директиви към регламенти, които имат пряко действие в съответните европейски страни и не е необходимо да се транспонират в съответното законодателство. Това налага познаването им от страна на бизнеса и именно затова КФН инициира серия от семинари, насочени към пазарните участници, на които да бъдат представени новите моменти в законодателството, произтичащи от членството на България в ЕС.

Димитър Койчев обясни, че от началото на 2018 г. ще започнат да се прилагат в практиката редица нормативни актове, произтичащи от членството на България в ЕС, като:
- Регулаторната рамка MiFID II (две директиви и повече от 30 регламента);
- Регламента за прозрачността при сделките за финансиране с ценни книжа (Регламент за репо сделките);
- Регламента относно индекси, използвани като бенчмаркове за целите на финансови инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестиционни фондове (Регламент за бенчмарковете);

Това законодателство ще има сериозен практически ефект върху сектора на търговията с ценни книжа и по-конкретно MiFID II ще предизвика съществени промени в огранизaционната структура на инвестиционните посредници и в системите им за отчетност. Регламентът за репо сделките ще изисква от страните по такива сделки по-високо ниво на прозрачност, а Регламентът за бенчмарковете съдържа изисквания към лицата предоставящи данни и администриращи индекси, използвани като бенчмаркове (например SOFIX).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай