ЕС ще затвори достъпа на Русия до капиталовите пазара на съюза

ЕС ще затвори достъпа на Русия до капиталовите пазара на съюза | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз ще наложи санкции на руски държавни банки, които са жизненоважни за финансирането на икономиката на страната. Това са най-тежките санкции до момента, предлагани от ЕС, коментира Ройтерс.

Посланиците на 28-членния блок обсъдиха варианти за ограничаване на руския достъп до капиталовите пазари, въоръжението и областта на енергийните технологии в отговор на свалянето на малайзийска самолет в източна Украйна.

ЕК предлага да бъде наложена забрана европейски инвеститори да купуват ценни книжа, емитирани от институции, в които руското правителство има повече от 50%, заявиха дипломати, цитирани от агенциите. През 2013 г. 47% от облигациите, емитирани от руски обществени финансови институции, са били пуснати на финансовите пазари на ЕС, като тяхната стойност е била около 7.5 млрд. евро.

"Блокирането на достъпа до финансовите пазари за руските държавни финансови институции ще затрудни усилията им да увеличат капиталите си и възможността за финансиране на руската икономика", заявиха от европейски източници. Сред предложените от ЕК мерки също са оръжейно ембарго, забрана за износ на технологии за дълбоководен добив на газ и петрол и за разработване на арктическите залежи.

"Документът, изготвен от ЕК, е директен отговор на искането да подготвим действия в областта на капиталовите пазари, отбраната, стоките с възможна двойна употреба и чувствителните технологии, включително в областта на енергетиката", заяви говорителят на ЕК Джонатан Тод, но отказа повече подробности за съдържанието му. Той уточни, че новите санкции няма да бъдат приети преди следващата седмица.

Европейският съюз добави 15 руски граждани и 18 организации към списъка на санкциите срещу Русия заради действията ѝ при кризата в Украйна, предаде агенция Франс прес. Смята се, че добавените лица и компании подкрепят сепаратистите в Източна Украйна, обясни дипломат за агенцията.

Сред 18-те организации са девет компании и девет институции, каза пред Франс прес европейският източник. Кои са те ще стане известно най-рано днес или до края на седмицата след публикуването на разширения списък в Официалния вестник на ЕС.

Американският президент Барак Обама и премиерът на Холандия се договориха за налагането на нови санкции срещу Русия, предаде РИА Новости.

Двамата лидери подчертаха, че седмица след катастрофата на малайзийския самолет Русия не е предприела никакви мерки за намаляването на напрежението в Източна Украйна. Обама и Рюте са на мнение, че ще бъде необходимо международната общност да наложи нови санкции срещу Русия.

Съветът по национална сигурност на Япония одобри решение за въвеждане на допълнителни санкции по отношение на Русия във връзка със събитията около катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна, предаде Интерфакс.

Междувременно, полското правителство реши да отмени Годината на Русия в Полша и на Полша в Русия - серия от научни, стопански и културни прояви, насрочена за 2015 г. Полските министри на културата и на външните работи са стигнали до убеждението, че "в текущата политическа ситуация във връзка със събитията в Украйна след самолетната катастрофа не е възможно да се проведе и организира добре Годината на Полша в Русия".

Още два самолета с тленните останки на загиналите пътници на Малайзийските авиолинии пристигнаха в четвърък в Холандия. Интерпол обяви, че изпраща свои експерти, за да окажат помощ на местните власти при разпознаване на жертвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай