ЕС прави регистър на хора с офшорки

ЕС прави регистър на хора с офшорки | StandartNews.com

След "Панама гейт"

Страните от ЕС ще обменят данни за компаниите, регистрирани в данъчен рай

Действителните собственици на фирми в офшорни зони ще бъдат вкарани в регистър. За това са се договорили министрите на финансите на страните от ЕС на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе преди дни в Амстердам. Това се прави заради "Панама гейт" и излязлата информация за известни хора от целия свят с офшорни компании.

Във връзка с документите от Панама, на заседанието на ЕКОФИН Европейската комисия е представила инициативи за борба срещу прането на пари и укриването на данъци. Министрите на финансите са се присъединили към инициативата на Г-5 за създаване на регистър на действителните собственици на компании и за провеждането на пилотен проект за автоматичен обмен на информация за действителните собственици на фирми в офшорни зони. България е приветствала инициативите за преодоляване на укриването на данъци. Приемането на общ списък за ЕС на офшорните юрисдикции, основаващ се на общи критерии и придружен с мерки за действие, ще е мощен инструмент за въздействие спрямо страните извън ЕС, които дават възможности за избягване на данъчно облагане, гласи позицията на България.

От НАП вече обявиха, че ще проверят българите, чиито имена се появяват в "Панама гейт". Това, че човек има участие в офшорка не означава, че е направил опит за укриване на данъци. Но от НАП изпратиха писмо до международния Консорциум на разследващите журналисти, с което поискаха наличната у тях информация за офшорни сметки и операции на българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай