Електротехниката прави по 3 млрд. лв. годишно

Електротехниката прави по 3 млрд. лв. годишно | StandartNews.com

Секторът е с голям потенциал за привличане на чужди инвеститори

Българският бизнес гледа с надежда към амбициозния инвестиционен план на Европейската комисия. Според т.нар. "план Юнкер" 315 млрд. евро ще бъдат инвестирани за възраждане на индустрията, което да доведе до икономически растеж и нови работни места в Европа. Шансът на малка България е да се включи в одобрените мегапроекти с подизпълнители или поддоставчици. Кои са секторите, които могат да привлекат инвеститорски интерес към нашите фирми? Министърът на икономиката Божидар Лукарски наскоро очерта приоритетните отрасли - електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, хранителна промишленост и земеделие, туризъм и здравеопазване.

Високотехнологичният сектор "Електроника и електротехника" е един от основните отрасли, които определят нивото на икономиката във всяка държава. Развитието на продуктите на сектора изисква научноизследователска и развойна дейност, с което силно влияе върху иновационните процеси в почти всички отрасли. А за да са конкурентни предприятията в този сектор, трябва да внедряват най-новите технологии - нанотехнологии, нови материали, информационни технологии, мехатроника, автоматизация. Всеобщо е мнението, че това е индустрията, която произвежда технологиите за модернизация на Европа и ще направи икономиката й по-конкурентна.

И у нас електротехническата промишленост е структуроопределящ отрасъл със съществено влияние върху цялата индустрия. В момента в сектора има около 1600 работещи предприятия, в които са заети над 40 000 души. От тях 2% са големи компании, в които са 56% от работещите в сектора. Обемът на производството бележи стабилен ръст след 2000 г., като до 2005 г. е около 20% средногодишно, а за периода 2006-2008 г. - 50%. Последвалата икономическа криза свива обемите, но след 2009 г. производството отново започва да расте и достига предкризисните нива. Произведената продукция вече е над 3 млрд. лв. годишно. 85% от нея се изнася основно за европейския пазар.

Според председателя на Българската асоциация по електротехника и електроника Румен Атанасов, България трябва да се фокусира не върху цели сектори, а върху продуктови ниши. И върху тях да насочи усилията си за привличане и стимулиране на инвеститорите. Инвеститори, които идват в България, за да развиват и развойна дейност. Защото недостатъците на голяма част от фирмите от нашата електротехническа индустрия е, че продуктите им са сравнително прости в конструктивно отношение, а технологиите са остарели и с ниско ниво на автоматизация. Липсва и активност по защитата на интелектуалната собственост - патенти, полезни модели, ноу-хау. Това обуславя и ниската добавена стойност на продуктите. По данни на Патентното ведомство, през последните 10 години в сектор "Електротехника и електроника" са защитени не повече от 50 полезни модела. Една от причините е, че в резултат на структурните промени в икономиката ни в голяма част от предприятията не съществуват развойни звена. Това се отнася най-вече за малките и средните фирми, които трудно намират финансиране за изследователска и развойна дейност.

България се наложи с кабели и електромери

Страната ни си е извоювала място на световните пазари с конкурентното производство на електромотори, трансформатори, акумулатори, кабели, електромери. От 2005 г. насам производството и износът им е нараснал повече от 3 пъти. Именно това са нишите, в които сме ценни с национално ноу-хау и специалисти, и можем да привлечем инвеститорския интерес, смята председателят на Българската асоциация по електротехника и електроника Румен Атанасов. Не можем да се оплачем и от стабилен ръст в производството на електронно оборудване. Десетки чужди компании предпочетоха през последните години България като аутсорсинг дестинация за производство на компоненти и резервни части, най-вече за автомобилната индустрия. Това обаче не носи голяма добавена стойност за икономиката ни. Стремежът трябва да е насърчаване на производството и износа на повече крайни продукти при това със собствена марка, смятат от браншовата асоциация. И отчитат, че именно производството на електрически машини и апарати, както и на изчислителна техника са с най-съществен принос като брутна добавена стойност. Други технологични ниши, в които може да се очаква развитие и дори да станем световни лидери, са производството на осветителна техника, електроинструменти и медицинско оборудване.

Инвеститорите все повече се убеждават в предимствата на българската електротехническа и електронна продукция пред Китай и Индия, където вече заплатите не са толкова ниски, а отдалечеността от Европа надува транспортните разходи. "В България може да се работи "по мярка", с малки количества, но в много по-голяма степен ориентирани към клиента, а не конфекция", казва Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай