ЕЛАНА Трейдинг: Заложете на европейски и български акции

ЕЛАНА Трейдинг: Заложете на европейски и български акции | StandartNews.com

Тема номер едно за инвеститорите в началото на годината е промяната на лихвите в развитите икономики към нормалните им по-високи равнища и последващата сила на щатския долар. Това се посочва в анализ на ЕЛАНА Трейдинг. Финансовите пазари не възприемат този процес като период на рестрикции. Централните банки продължават с политиката на ниски лихви и се стремят да не натоварват длъжниците (правителствата) с по-високи плащания по огромните им дългове. Към техните мерки ще се наслагват и все по-агресивни правителствени политики за увеличаване на вътрешните разходи, с които да се стимулират икономиките.

Пазарната еуфория след победата на Доналд Тръмп се дължи именно на очакванията това да стане факт. 2017 г. започва с много позитивни нагласи за щатската икономика, което се отразява на търсенето на доларови активи. Икономическият цикъл в САЩ навлиза във фаза, която е много благоприятна за инвестиции в акции, защото ще доведе до трайно подобрение на финансовите резултати на компаниите. Щатската икономика ще разчита на високата заетост, вътрешното търсене и подобрението в банковата система.

Европа остава затънала в политическа несигурност, която всъщност маскира под себе си икономически дисбаланси и недовършена интеграция във финансовия сектор. Изборите във Франция, Италия и Германия през годината ще имат най-вече отражение върху валутните курсове. Каквито и да са резултатите от изборите, ефектът от тях постепенно ще намалява.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че САЩ имат потенциала да запазят водещата си позиция по икономически растеж, но Европа ще намали тази разлика. Европейската икономика ще расте, като това ще е една от предпоставките за ускоряване на инфлацията. При повишаване на инфлацията, обаче, поради скъпия долар и ръста на петрола, централните банкери в Европа ще заговорят за вдигане на лихвите. Нова дългова криза в Европа (подобно на проблемите с Гърция) няма да има, но инвеститорите ще продължат да бъдат притеснени от банковия сектор в Италия и трудностите на страната да финансира дълговете си.

Черният лебед за глобалната икономика:

Скъпият долар носи риск за финансовата стабилност на страните, откъдето има голямо изтичане на капитали. Това се отнася най-вече за по-малките развиващи се пазари, но и някои големи страни са застрашени – Турция, Китай и Мексико. Протекционизмът в САЩ също е заплаха за икономиките им, особено за Мексико. Инфлацията е третият по важност риск, защото ще доведе до по-силно повишение на лихвите и до още по-силна реакция на долара. Обезценяването на парите е единственият начин да се излезе от дълговия капан и през 2017 г. това ще започне да става очевидно.

България

Икономическият растеж в България и нулевите лихви по депозити ще доведат до активизиране на кредитирането и до търсене на алтернативи на спестяванията. Това ще стимулира финансовите услуги, но и сектори като строителството и туризма, които зависят от свободните пари в икономиката, се посочва в анализа на ЕЛАНА Трейдинг. За индустрията годината ще бъде противоречива: трудности за износа към Турция и Гърция от една страна, а от друга - възможности за ръст на продажбите в Западна Европа.

Икономиката ще се сблъска и с по-високи разходи за горива, но по-голямата част от това поскъпване вече е в миналото. Предсрочните избори и формирането на бъдещо правителство ще повлияят негативно на бизнес климата, но само в малка степен, защото политическата несигурност ще бъде компенсирана от ръст на кредитите и на покупателната способност на населението.

Капиталите в българските банки ще подкрепят икономиката през 2017 г. Кредитирането на частния сектор и потреблението ще става все по-важен приоритет за финансовите институции. От друга страна, депозитите в банките ще търсят по-високодоходни алтернативи, като ще се насочват все повече към капиталовия пазар заради силното представяне на БФБ през миналата година.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че възстановяването на големите икономики в ЕС ще продължи да се усеща и в България. Икономиката ще успее да поддържа ръст от 3%, подкрепена от постепенно увеличаващото се кредитиране за бизнеса. Експортно ориентираните отрасли, особено износителите за ЕС, ще са водещият двигател за икономиката.

Черният лебед за България:

Не е изненада, че най-големите рискове за българската икономика идват извън границите на страната. На първо място е растежът в Европа – ако европейската икономика забуксува, това ще се усети и у нас. Вторият риск се крие във възможността банките да забавят кредитирането, което е малко вероятно. Влошаване на турската икономика е също значим риск за България.

Валутен пазар - Как започва 2017 г.?

Точката на равновесие между еврото и долара е 1.10. Валутният пазар се влияе изключително силно от лихвената политика в САЩ и Европа, но последните новини не доведоха до съществена преоценка на очакванията на инвеститорите. Стабилизирането на валутния курс помага за нормализиране на доларовите позиции, които бяха прекомерно високи.

Европейските активи се представиха по-добре от американските акции и облигации в края на миналата година. Тази тенденция би трябвало да се запази благодарение на изоставането им през последните две години и на все по-скъпите американски акции.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че потенциалът за ръст на долара ще бъде ограничен и новият диапазон на курса EUR/USD през първите месеци на 2017 г. ще бъде между 1.03 и 1.10. Според експертите, Европейската централна банка ще задържи нулевите лихви, но ще спре стимулите заради повишаването на инфлацията през втората половина на годината. За валутните трейдъри е препоръчително да купуват евро при всеки спад на валутата.

Британският паунд е другата интересна тема от Европа. Преговорите между Великобритания и ЕС ще задълбочат политическия хаос на Стария континент. Паундът ще падне силно, ако се стигне до разногласия в Обединеното кралство и референдум на Шотландия за независимост.
Глобалният икономически растеж ще даде предимство на „суровинните" валути като руската рубла, австралийски, новозеландски и канадски долар.

Черният лебед на валутния пазар:

Най-рисковата валута на голяма страна остава мексиканското песо. Щатският долар се е покачил спрямо песото с 63% за две години и половина. Инфлацията и лихвените проценти в страната растат, което заедно със силните темпове на повишение на кредитирането представлява сериозна опасност за банковата система в средносрочен план. Макро показателите на страната все още не показват предстоящи финансови проблеми, но в историята има подобни случаи със страни от Латинска Америка и Азия.

Злато - Как започва 2017 г.?

Златото започва новата година с негативите от представянето си през последните няколко месеца, както и с перспективите да възстанови цената си паралелно с поскъпването на еврото. Спадът през втората половина на 2016 г. промени отношението на спекулантите, но не и на дългосрочните инвеститори, които продължават да държат инструменти, свързани с ценните метали.

Инвеститорите очакват златото да расте по-слабо от това, което цената му показа през първата половина на миналата година. Ключовият елемент е в постепенното покачване на цената, което удовлетворява дългосрочните играчи и гарантира постоянен приток на капитали към метала.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че в момента средата е добра за покупка на акции на компаниите от златодобивния сектор и борсово търгуваните фондове, свързани със златото, тъй като те ще се представят отлично при повишение на цената на благородния метал от 10-20% за годината. Само за 2016 г. ръстът на акцията на борсово търгувания фонд, представляващ акции на златодобивни компании (GDX), е близо 53% в сравнение с ценовото изменение на златото за периода от около 10%. Перспективата пред златото до края на 2017 г. е цената отново да наближи равнището от 1400 долара за тройунция. Това може да стане бързо при по-сериозна борсова корекция, защото изборите в САЩ насочиха капиталите към рискови инвестиции в очакване на икономически растеж.

При спекулативните инвеститори златото може да се използва за застраховане от корекции на фондовите борси, но това ще засили волатилността на инвестиционния портфейл. За дългосрочни инвестиции е по-добре да се държат акции на големите компании от сектора чрез борсово търгувани фондове с хоризонт от няколко години.

Черният лебед за цената на златото:

Всички рискове за глобалната икономика би трябвало да повлияят позитивно на златото. Една криза в Азия, обаче, независимо дали е свързана с китайския юан или с паричната реформа в Индия, ще се отрази лошо на благородните метали. Това може да доведе до спад под 1000 долара за тройунция и ще удари изключително силно финансовите резултати на компаниите в сектора, като дори дългосрочните инвеститори ще продават. Но вероятността това да се случи е минимална.

Петрол - Как започва 2017 г.?

Цената на петрола се задържа над равнището от 50 долара за барел, откакто ОПЕК и Русия се споразумяха да ограничат добива си, за да стабилизират цената. Динамиката на цената ще остане висока, защото ще има прекалено много спекулации около споразумението за производството. Постепенно петролният пазар ще се балансира и рекордните запаси ще намаляват.

Шистовият добив в САЩ ще остане на равнищата от 2016 г., но по-ниско спрямо 2015 г. Това ще означава, че всеки по-силен спад към 45 долара за барел ще бъде отлична възможност за краткосрочни покупки на петрол, докато споразумението е в сила. Причините за временно поевтиняване ще включват увеличение на запасите в САЩ, затопляне на времето или по-слаби икономически новини. Трябва да се разграничават по-значими ефекти, каквото би бил провал на споразумението за добива на ОПЕК и Русия. Търсенето на суровината ще продължава да расте, поради икономическото възстановяване в глобален мащаб.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че докато ограничението на производството е в сила, можем да очакваме цената на петрола да се задържа около 50 долара през първата половина на годината. За 2017 г. петролът ще варира в диапазона между 50 и 60 долара. В портфейлите на дългосрочните инвеститори имат място и акциите на водещите петролни компании. Борсово търгуваният фонд с акции на енергийни компании XLE покачи цената си с 25% през 2016 г. При очакван ръст на петрола ще видим още поскъпване на книжата на големите петролни компании.

Черният лебед за петрола:

Равновесието на петролния пазар зависи от баланса в политически план: Саудитска Арабия и сателитите й в Залива от една страна, и от друга - Иран под силното влияние на Русия, благодарение на която беше достигнато споразумението за ограничаване на добива. Всяко нарушаване на този баланс ще има отражение върху цената на петрола.

Акции - Как започва 2017 г.?

Американският пазар не е оценен прекалено високо, но само ако се взимат предвид очакванията за растеж на корпоративните печалби и липсата на високодоходни алтернативи. Стартът на годината е много предпазлив в очакване на корпоративните отчети на американските компании. Подобрението на печалбите през годината е много вероятно заради добрата икономическа среда. Всяко разочарование, включително и ако данните не отговорят на високите очаквания, ще води до краткосрочни корекции на американските индекси през годината.

Повишаването на лихвите няма да попречи на корпоративните печалби в САЩ да растат. Индустрията ще се развива най-добре, включително и в сектори като добива на природни ресурси. Цикличните сектори, като добивът и промишлеността, ще се възстановяват благодарение на стабилизирането на валутните курсове, изчерпването на натрупаните запаси и ръста на суровините. Не бива обаче да очакваме много силни темпове на растеж по подобие на 2007 г. Процесът на нормализиране на лихвите ще доведе до период на по-слаб ръст на акциите в САЩ спрямо предишните години.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че американските индекси ще продължат нагоре и тази година, но с по-слаби темпове до максимум 10%. Финансовият сектор в САЩ направи силен скок на цените си след изборите, а той ще печели от лихвените маржове и затова може да се добави в портфейлите на дългосрочните инвеститори - но при корекция на индексите, за да се купи на по-ниски нива от сегашните.

Европейските акции се покачват с по-бързи темпове и компенсират изоставането си от последните две години. Това е свързано с икономическото възстановяване в Европа и стабилизирането на финансовата система, което ще продължи и през тази година. Анализаторите очакват 15% ръст на европейските индекси през 2017 г., като предимство ще имат акциите от индустрията и високите технологии в Германия и Франция.

Черният лебед за фондовите борси:

Най-големият риск може да произлезе от паника по отношение на платежоспособността на държавите и компаниите в Европа и САЩ. Това би довело до нова криза с мащабите на интернет балона или финансовия срив от 2008 г., но е малко вероятно да стане в близко бъдеще. Като се изключи опасността от нова криза, остават рисковете за краткосрочни корекции. Причини за това може да се намерят във високата оценка на щатския пазар, проблемите около Brexit и политическата несигурност.

Българска фондова борса - Как започва 2017 г.?

Борсово търгуваният фонд върху SOFIX промени баланса между търсенето и предлагането на акции в България. Това оказа влияние върху отношението на инвеститорите, които отново гледат позитивно на родните акции. Оценката на книжата не е висока, така че да доведе до силни разпродажби и осезаем спад на цените.
Ниските лихви по банкови депозити също са значим фактор за привличане на капитали към борсата, но това е постепенен и бавен процес. БФБ предложи значителна доходност от близо 30% през 2016 г., която се оказа сериозен конкурент на ръста на чуждестранните пазари. Тези фактори ще имат тежест и през първата половина на годината. Икономическото подобрение в Европа ще се отрази и на финансовите резултати на българските компании.

На дневен ред стои въпросът дали ще има продажби на акции и извличане на печалби при силния ръст досега. Отговорът се крие в липсата на алтернатива на големите компании в SOFIX, когато става въпрос за сериозни капитали.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че големите пари на БФБ-София ще продължат да се придържат към водещите компании, въпреки че акциите извън SOFIX ще направят по-съществен ръст. В това отношение приликата с 2006 г. ще започне да става осезаема, когато спекулативните капитали се насочват към по-ниско ликвидните книжа в очакване на по-добро представяне спрямо акциите в SOFIX.

Инвеститорите, които не са склонни да поемат допълнителен риск, ще продължат да държат акции с дивиденти, които средно миналата година бяха 4%, като за тях капиталовите печалби са допълнителен плюс. Добрата доходност от дивиденти ще запази и през 2017 г., защото финансовите резултати на компаниите се подобряват. Индустриалните компании, които изнасят за ЕС, ще отчетат ръст на приходите и печалбите си. Печалбите ще се подобряват и в банковия сектор поради ръст на кредитирането и намаление на обезценките по лошите заеми.

Приливът на пари към БФБ може да допринесе за още 20% ръст през 2017 г. Очакват се и нови компании да пожелаят да се листнат на местната борса, което ще генерира допълнителен интерес. При спадове в чужбина е възможна корекция на SOFIX, която обаче ще е ограничена в рамките на 5-10%. Това при текущите спредове и ликвидност не представлява съществено движение на цените.

Какво е „черен лебед": Неочаквано събитие с екстремни последствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай