Експерти: Влагайте в акции, не в депозити

Експерти: Влагайте в акции, не в депозити | StandartNews.com

Ниските лихви по влоговете ще се задържат още дълго време

Ниските лихви по депозитите ще се запазят в обозримото бъдеще. Това прогнозира Димитър Желев, председател на Съвета на директорите на "Алианц България холдинг" по време на "Ден на инвестициите 2016", организиран от УниКредит Булбанк.

Всички лектори бяха категорични, че сега не е време за традиционните банкови депозити, а трябва да се инвестира в пазарни инструменти. Това е много препоръчително при ниска инфлация и нисък икономически растеж, каквито са условията в момента. Монетарната експанзия, която превеждат централните банки в Европа и Азия, стабилизирането на ниски нива на цените на петрола, както и ситуацията в Китай са другите глобални фактори, които влияят благоприятно за изгодно инвестиране във финансови инструменти. Като основно правило обаче трябва да се спазват някои важни условия - да се инвестира редовно, да се започне отрано, да не се теглят парите панически, ако пазарите тръгнат надолу, посъветва Явор Ачев, мениджър за България на Пайъниър Инвестмънтс. Той препоръча инвестирането във взаимни фондове и изтъкна предимствата им - възможности за незабавна ликвидност без загуба от доходност, капиталовата печалба от инвестиции във фонд не се облага с данъци, както и възможност да се влагат малки суми.

При ниските лихви, които повечето банки дават по депозитите, Пайъниър отчита средна годишна доходност за 2015 г. от 6,47%. Ачев напомни, че в момента някои фондове, включително и Пайъниър, са намалили чувствително входната такса при инвестиране. Диверсифицирането на портфейлите също е един от задължителните добри ходове при инвестирането, съветват консултанти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай